АГЕНЦИЈА ЗА КАТАСТАР НЕПОКРЕТНОСТИ СЈЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ У ПОСЈЕТИ РУГИПП-у

31.03.2022
image

Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) посјетила је делегација Агенције за катастар непокретности Сјеверне Македоније како би преузели њена искуства у процесу  дигитализације архивске грађе и успостављању дигиталног архива у Републици Српској.   

В.д. директора РУГИПП-а Драган Станковић истакао је да аналогна архивска грађа представља важан аспект функционисања Управе, основу стабилног друштва и заштите законских права грађана, те да се једино успостављањем система дигиталног архива oна може сачувати.

„Заштита, вјеродостојност и доступност архивске грађе доприносе транспарентности и поузданости који нису временски ограничени. Зато је дигитални архив незаобилазна компонента будућег развоја уређеног система земљишне администрације. Аналогна архивска грађа датира још од краја 19. вијека и углавном се налази у архивама подручних јединица Управе. Просторије у којима се налази ова вриједна документација су неадекватне, а свакодневним доласком нових докумената ситуација  се погоршава. И поред употребе модерних, рачунарски подржаних система  у земљишној администрацији и даље свакодневно користимо аналогне документе. У појединим случајевима аналогна архивска грађа је у тако лошем стању да њено даље коришћење може довести до трајног губитка вриједних података“, појаснио је Станковић.

Он је подсјетио да је Управа још 2014. године усвојилa Стратегију за дигитални архив чији је циљ да до 2028. године дигитализује све документе у аналогном облику,  њих шест и по милиона.

Станковић је нагласио да је од 2018. године Управа дигитализовала два милиона докумената, односно да је потпуно завршена  дигитализација у седам општина,  да се у 23 подручне јединице већ користи дигитализован архив путем софтвера и да РУГИПП има 13 скенер центара широм Српске.  

Он је навео да је у плану и да се кроз пројекат Свјетске банке купи зграда за дигитални и аналогни архив у којој ће бити смјештен и музеј геодезије.

У делегацији Агенције за катастар непокретности Сјеверне Македоније били су директор Борис Тунџев, државни савјетник за координацију међународних и националних активности и стратешко планирање Лидија Крстевска и државни савјетник за гравиметрију и сателитску геодезију Сашо Димески.

Делегација је након презентације система Дигиталног архива РУГИПП-а у сједишту Управе, посјетила подручну јединицу Бањалука.