ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ИМПЛЕМЕНТАЦИЈИ ПИЛОТ ПРОЈЕКТА МАСОВНЕ ПРОЦЈЕНЕ ВРИЈЕДНОСТИ НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА ПОДРУЧЈЕ ОПШТИНЕ ЛАКТАШИ

18.01.2021
image

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић и начелник општине Лакташи Мирослав Бојић потписали су данас, 18.01.2021. године, у Лакташима Споразум о имплементацији пилот пројекта масовне процјене вриједности непокретности за подручје општине Лакташи.

Предраговићева је након потписивања рекла да РУГИПП након успјешно завршеног пописа непокретности на пилот подручју у Бањалуци, у сарадњи са Краљевином Шведском и њиховим донаторским  Пројектом за унапређење земљишне администрације у Босни и Херцеговини „ЦИЛАП“,  креће са, како је и раније најављено,  пописом непокретности у Лакташима.  

Предраговићева је навела да свака јединица локалне самоуправе, да би планирала привредни развој у средњорочном периоду, мора да имам пописану своју имовину, своје власништво.

Она је додала да то није могуће без РУГИПП-а, те је додала да ће на том пољу сарадња са општином Лакташи бити унапријеђена.

"Оно што је битно да рјешавање имовинских односа није само у погледу имовине која је у власништву локалне заједнице већ се општина брине и за све остале грађане и њихову имовину која је неријешена, јер су то спори и тешки поступци који свој епилог неријетко добију на Врховном суду, што значи да су дуготрајни", навела је она.

Међутим, додала је Предраговићева, оснивањем катастра непокретности биће омогућено и грађанима и јединицима локалне самоуправе да што прије добију тачне податке.

Она је рекла да ће се када се попише сва имовина тачно знати колико има регистрованих непокретности, прије свега у Фискалном регистру, што значи да се порез на непокретности на основу тих података и разрезује.

"Нажалост, имамо доста грађана који нису пријавили непокретности, чак и тамо гдје су нелегални објекти власници су дужни да плаћају порез који је приход јединице локалне самоуправе", навела је она.

Захваљујући пилот-пројекту, нагласила је Предраговићева, у Бањалуци је утврђено да само у једном дијелу једне катастарске општине има више од 6.000 нерегистрованох непокретности.

„РУГИПП је добио сагласност на послије пилот – пројекта измијени законоске прописе и у своју надлежност стави и масовну процјену вриједности непокретности чиме ће започети свеобухватан, за цијену Републику Српску, попис непокрености и процјену њене тржишне вриједности. За то ће нам бити потребна додатна средства због чега смо добили сагласност да уђемо у преговоре са Свјетском банком како бисмо кредитирали тај поступак. То је једини праведан разрез пореза на непокретности и циљ нам је да то као надлежна институција омогућимо, а крајњи корисници су јединице локалне самоуправе и грађани“, закључила је Предраговићева.   

Бојић је рекао да је ријеч о пројекту Владе Шведске који је веома значајан за ову општину јер ће бити омогућен попис свих непокретности на подручју ове локалне заједнице.

"То нам много значи када је ријеч о привреди, становништву, за адресне и остале регистре који су битни за свакодневно руковођење локалном управом. То ће, прије свега, омогућити повећање прихода наше локалне заједнице, те омогућити привреди да има адекватне логистичке податке како бисмо заједно радили на развоју општине Лакташи", рекао је Бојић.

Он је додао да ће општина Лакташи учинити све да се овај пројекат што квалитетније спроведе.

"Имамо одличну сарадњу са подручном јединицом РУГИПП-а, али нам је циљ да је подигнемо на виши ниво те да уз сарадњу са другим републичким институцијама будемо на услузи грађанима", рекао је Бојић.

РУГИПП и Општина Лакташи ангажоваће пописиваче који ће помоћу апликације коју је развио РУГИПП и која ће се користити за успостављање Регистра  цијена непокретности  прикупити податке о непокретностима, након што се прикупе подаци са терена и упореде са постојећим стањем.

Састанку у Лакташима присуствовали су и помоћник директора за економско – финансијске послове Драган Станковић, помоћник директора за оснивање и одржавање катастра непокретности Александар Деурић, в.д. помоћника директора за нормативне послове, европске интеграције и међународне пројекте Јасенко Нединић, в.д. помоћника директора за геодетске послове Бранислав Макрић и шеф Подручне јединице Лакташи Татјана Смиљић – Петрушић.