ОТВОРЕНА ПРВА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ИНФРАСТРУКТУРИ ГЕОПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА

22.04.2024
image

У Бањалуци данас је отворена прва међународна конференција о инфраструктури геопросторних података под називом „Дани ИГП 2024“, коју организује Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) у сарадњи са донаторским пројектом ДЕЛЕФ Крљевине Шведске.

Поводом отварања конференције директор РУГИПП-а мр Драган Станковић истакао је да РУГИПП у својој надлежности има успостављање и вођење инфраструктуре геопросторних података, као и да је РУГИПП контакт тачка са другим институцијама које су чланице Савјета за инфраструктуру геопросторних података Републике Српске, а које путем Геопортала дистрибуирају своје податке који су усклађени са ИНСПАЈЕР директивом Европске уније.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске др Саво Минић истакао је да министарство има одличну сарадњу са РУГИПП-ом и да им та сарадња много значи. Поред тога, истакао је да кориштењем евиденције сјетвених површина која је успостављена у протекле двије године и коју је министарство почело да користи, на тај начин министарству  омогућена уштеда око 1,5 милиона конвертибилних марака. Сада тачно знамо које су површине засијане и којом културом, а то нам је битно и за сегмент планирања, истакао је Минић.

Прва међународна конференицја о инфраструктури геопросторних података окупила је око 100 учесника, међу којима су представници Шведске геодетске управе Лантматериет, Геодетске управе Холандије, представници Свјетске банке, представници геодетских управа из Србије, Словеније, Хрватске, Сјеверне Македоније и Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове.

На конференцији присуствовали су и представници институција које чине Савјет за инфраструктуру  геопросторних података Републилке Српске, градоначелник Града Лакташи Мирослав Бојић, представници Градске управе Град Бања Лука, те представници Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета и Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци.