РУГИПП СЕ ПРЕДСТАВИО НА ДАНУ ОТВОРЕНИХ ВРАТА УНИБЛ

21.04.2024
image

На Дану отворених врата Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ), који је одржан 19. априла 2024. године у оквиру манифестације Дани студената УНИБЛ вршилац дужности помоћника директора за геодетске послове у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Бојан Нинчић представио је будућим студентима Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета дјелокруг рада РУГИПП-а.

Нинчић је овом приликом истакао да геодетски стручњаци заполени у РУГИПП-у прикупљају просторне податке, обрађују их, анализирају и израђују у одређеном  формату података. Просторни подаци прикупљају се најсавременијим геодетским инструментима, а обрађују се помоћу софистицираних софтвера. Геодетска дјелатност је спој канцеларијских и теренских послова, који су динамични и занимљиви, истакао је Нинчић у свом обраћању.

Просторни подаци које геодетски стручњаци прикупе и обраде, имају изузетно велику вриједност. Ови подаци су неизоставни за правилно функционисање и других грана привреде, међу којима су, између осталих, област саобраћаја, просторног планирања, грађевинарства, привреде, шумарства, водопривреде и друге. Потребе за просторним подацима и њиховом примјеном је сваким даном све већа, тако да и професија геодетских стручњака је изузетно тражена, како у јавном сектору тако и у приватном, закључио је Нинчић.

Дани студената, који ове године трају од 14. до 24. априла, понудиће широку палету активности, укључујући Студентске спортске игре, Фестивал факултета и Дан отворених врата Универзитета у Бањој Луци, пројекције на отвореном, многе радионице, едукације, предавања и панел-дискусије.

Иначе, ово је највећи студентски догађај у Републици Српској, али и шире, у организацији Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци и Уније студената Републике Српске, а који су подржали Универзитет у Бањој Луци и Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Дан отворених врата УНИБЛ  окупио је око 2000 матураната средњих школа из свих крајева Републике Српске.

На Дану отворених врата УНИБЛ присуствовали су и виши стручни сарадник за топографски премјер, картографију и границе Рајка Мијатовић Гузијан и виши стручни сарадник за геодетске послове у одјељењу за основне геодетске радове Срђан Сарајлић.