НЕДИНИЋ РАЗГОВАРАО О ПРОЈЕКТУ ДЕЛЕФ СА АМАБСАДОРИЦОМ ШВЕДСКЕ

16.01.2024
image

Помоћник директора за европске интеграције, међународне пројекте и послове тржишта непокретности у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове Јасенко Нединић учествовао је 16.01.2024. године на састанку који је одржан у Амбасади Шевдске у Сарајеву у вези са пројектом ДЕЛЕФ.

Састанак је одржан на иницијативу њене екселенције амбасадорице Шведске у БиХ Хелене Лагерлоф, на којем је разговарано о активностима у оквиру пројекта ДЕЛЕФ који је започео у августу 2023. године, као и циљевима пројекта и плану активности за 2024. годину. Током састанака помоћник директора за европске интеграције, међународне пројекте и послове тржишта непокретности Јасенко Нединић истакао је да је потребно у што краћем року ангажовати експерте који ће радити као локални консултанти на пројекту ДЕЛЕФ.

Амбасадорица Лагерлоф истакла је да је задовољна до сада реализованим активностима у оквиру пројекта ДЕЛЕФ и додала да ће и у наредном периоду Амбасада Шведске пружити значајну подршку у реализацији свих планираних активности пројекта.

Предвиђено је да пројекат ДЕЛЕФ траје пет година и да буде техничка подршка планираном Пројекту за масовну процјену вриједности непокретности, е-управљање и побољшање инфраструктуре геопросторних података у Републици Српској.

Сходно томе, Нединић је на састанку истакао да је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове доставила Влади Републике Српске информацију о свим предузетим активностима које су потребне за реализацију Пројекта за масовну процјену вриједности непокретности, е-управљање и побољшање инфраструктуре геопросторних података у Републици Српској, за чију имплементацију су планирана кредитна средства Свјетске банке.

ДЕЛЕФ је донаторски пројекат Краљевине Шведске који се реализује уз подршку Шведске управе за картографију, катастар и земљишне књиге Лантматериет, посредством Шведске развојне агенције (СИДА) и Шведске амбасаде у Босни и Херцеговини.

Овим пројектом предвиђено је јачање стручних капацитет и достизање дефинисаних циљева у области масовне процјене вриједности непокретности, инфраструктуре геопросторних података и геодетске инфраструктуре Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, те да се на тај начин допринесе модернизацији, технолошком развоју и ефикасности ових управа кроз стручну и техничку подршку представника из Лантматериета, СИДЕ и Шведске амбасаде у БиХ. Постизањем дефинисаних циљева пројекта ДЕЛЕФ, БиХ би направила искорак у области реформе земљишне администрације, што води ближе ка чланству у Европску унију.

Састанку су присуствовали и шефица за развојну сарадњу у агенцији СИДА Ева Смедберг, директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић и Денис Табучић, помоћник директора за управљање пројектима из програма јавних инвестиција Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове.