ГОДИШЊИ САСТАНАК МЕНАЏМЕНТА РУГИПП-А СА ШЕФОВИМА ПОДРУЧНИХ ЈЕДИНИЦА И ПОДРУЧНИХ КАНЦЕЛАРИЈА

22.12.2023
image

Годишњи састанак менаџмента Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) са шефовима свих 50 подручних јединица и 14 подручних канцеларија одржан је 21. и 22. децембра 2023. године у вили „Мраковица“ на Козари, на којем је разговарано о резултатима рада у 2023. години и плановима рада за наредну годину.

Станковић је овом приликом рекао да је протекла година за РУГИПП била врло изазовна и захтјевна, али и веома успјешна.

„Током 2023. године први сам директор РУГИПП-а који је обишао све подручне јединице и подручне канцеларије РУГИПП-а, сагледао стање и услове рада у свим организационим јединицама и сматрам да можемо бити задовољни и поносни на урађено, али да увијек требамо тежити још бољем. Циљ нам је да у наредном периоду интензивирамо активности у вези са оснивањем катастра непокретности у рубним општинама које се налазе на ентитетској граници са ФБиХ и да у Комисије за излагање на јавни увид података о непокретностима и утврђивању права на непокретностима именујемо стручне људе који су запослени у нашим подручним јединицама и подручним канцеларијама“, истакао је Станковић.

На састанку је, такође, закључено да се у наредном периоду ради на масовној процјени вриједности непокретности, као и унапређењу услуга за грађане.

Станковић је истакао да вријеме које је пред нама морамо искористити да стручно и у складу са Уством и законима Републике Српске подузмемо све активности на заштити имовине Републике Српске и њених грађана. Додао је и да ће у наредном периоду грађанима бити поново омогућено да на бесплатан број телефона 080 050 111 упуте жалбе, сугестије, критике али и похвалу на рад запослених у подручним јединицама и канцеларијама. За праћење тих активности биће задужен Сектор за послове надзора као и Одјељење за интерне контроле.

„Само када знамо да смо дали све од себе, можемо бити задовољни резултатима“, закључио је Станковић.  

Другог дана састанку је присуствовао главни правобранилац Правобранилаштва Републике Српске Милимир Говедарица који је истакао да ће Правобанилаштво Републике Српске и у наредном периоду наставити да штити имовину Републике Српске која је неспорно у власништву Републике Српске.

„Осврнућу се и на закључак који који се односи на неопходност оснивања катастра непокретности у граничним подручјима са ФБиХ, јер је гранична линија између ентитета утврђена у складу са Дејтонским споразумом. Познат вам је случај са општином Источна Илиџа, гдје су предстевници ФБиХ за потребе извршења премјера обиљежили непокретност које су на територији Републике Српске“, истакао је Говедарица.

Станковић је поручио да ће 2025. године запослени у РУГИПП-у учествовати у свечаном дефилеу поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске.

Додао је да је у наредној години планирано да се регионално одрже едукације на којима ће се детаљно анализирати извјештаји о раду подручних јединица и подручних канцеларија и дефинисати недостаци како би се предузеле активност на њиховом отклањању, те да ће се вршити едукација запослених у вези са примјеном законских и подзаконских аката из надлежности РУГИПП-а.

На крају састанка закључено је да сви запослени требају имати јединствен циљ, а то је ефикасна, брза и модерна Управа, као поуздан јавни сервис за пружање услуга, те лидер за све геодетске и катастарске операције и чувар сигурности геопросторних података и података о непокретностима у Републици Српској.