ПРЕДСТАВНИЦИ РУГИПП-А УЧЕСТВУЈУ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „ДАНИ ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА ФБИХ“

27.10.2023
image

Представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) учествују на конференцији „Дани инфраструктуре просторних података Федерације БиХ“, која се одржава 26. и 27. октобра 2023. године у Неуму.

Конференцију су отворили предсједник Савјета инфраструктуре просторних података Федерације БиХ Жељко Обрадовић и руководилац међународне сарадње у Шведској управи за картографију, катастар и земљишне књиге Лантматериет Микаел Лиље.

Током конференције представљене су актуелности из области инфраструктуре просторних података у Федерацији БиХ, затим међународна и домаћа пракса и платформе за дијељење инфраструктуре просторних података. Поред тога, представљени су геопортали Шведске, Норвешке, Хрватске и Словеније.

Оливера Крановић Ћирић из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове презентовала је „Развој платформе за дијељење просторних података у Републици Српској – Геопортал Републике Српске“.

Конференција на којој присуствује око 100 учесника има међународни карактер, јер поред представника Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и Федералне управе за геодетске и имовинско-правне опслове учествују универзитетски професори, те стручњаци из области инфраструктуре геопросторних података из Шведске, Норвешке, Хрватске, Словеније.