РУГИПП ДОМАЋИН РЕГИОНАЛНЕ РАДИОНИЦЕ

12.04.2023
image

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) у сарадњи са Агенцијом за земљишну администрацију и картирање Холандије (Kadaster) организује 12. и 13.04.2023. године регионалну радионицу у оквиру пројекта који финансира Владa Краљевине Холандије „Спејшл два“ о темама „Масовна процјена вриједности непокретности“ и „Регистар цијена непокретности“.

У радионици, поред представника РУГИПП-а, учествују и представници Републичког геодетског завода Србије, Федералне геодетске управе, Агенције за земљишну администрацију и картирање Холандије (Kadaster) и Државне управе за геопросторне податке Албаније. Током радионице видео линком са својим презентацијама укључиће се и стручњаци геодетских управа Данске, Шведске и Бразила.  

Регионалну радионицу отворио је директор РУГИПП-а Драган Станковић истичући да је пројекатСпејшл два“ значајан,  јер јача људске капацитете управа које учествују у реализацији  пројеката „Масовне процјене вриједности непокретности“ и „Регистра цијена непокретности“.

„Вјерујем да овакве радионице, које се организују у оквиру Спејшл два“ пројекта, увелико доприносе изградњи  капацитета наше и осталих управа, посебно у дијелу размјене искустава и знања у региону“, закључио је Станковић.

Он је истакао да Управа припрема пројекат увођења система Масовне процјене вриједности непокретности у Републици Српској, те тренутно ради на обуци кадра за тај обиман посао.   

Према његовим ријечима пилот пројекат пописа непокретности, као дијела Масовне процјене вриједности непокретности, тренутно се проводи у Бањој Луци, Лакташима, Градишци и Српцу, а заинтересованост за учешће изразиле су све локалне заједнице у Српској.

 „Да би успјешно започели пројекат Масовне процјене вриједности непокретности потребно је да се активније укључе све релевантне институције на локалном и републичком нивоу“, појаснио је Станковић.

Он је напоменуо да је у припреми Приједлог Закона о измјенама и допунама закона о премјеру и катастру Републике Српске којим је прецизније описана надлежност РУГИПП-а у вези са увођењем Масовне процјене вриједности непокретности.

 „Недавно смо објавили шести Извјештај из “Регистра цијена непокретности Републике Српске” за 2022. годину, који биљежи раст броја прометованих непокретности за око 20 одсто, односно преко милијарду конвертибилних марака промета. С обзиром на све већи број заинтересованих страна за извјештаје и податке Регистра цијена сматрамо да ће стварање Регистра процијењених вриједности, као крајњег производа масовне процјене вриједности непокретности, имати вишеструку корист за све грађане, институције и пословне субјекте“, рекао је Станковић.  

У радионици учествују и партнери РУГИПП-а, представници Пореске управе Републике Српске и Градске управе Бањалука.