РУГИПП НА ЗАВРШНОМ СЕМИНАРУ ЦИЛАП ПРОЈЕКТА У МОСТАРУ

30.11.2022
image

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Драган Станковић присуствовао је данас, 30.11.2022. године, са сарадницима, у Мостару,  завршном семинару  пројекта „Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у БиХ“ – Цилап.

Станковић је обраћајући се присутнима рекао да је Цилап пројекат вишеструко користан и значајaн за Републику Српску и Федерацију БиХ.

„Као неко ко је у реализацију овог десетогодишњег пројекта био укључен  од самог почетка, могу закључити да је он означио препород  у раду наше Управе.  Захваљујући Цилап пројекту и несебичној помоћи Краљевине Шведске постигли смо завидне резултате и постали ментори другим геодетским управама, као што је она Сјеверне Македоније,  у области адресног регистра, регистра цијена непокретности и дигиталног архива“, нагласио је Станковић.

Он је поручио да је РУГИПП испунио све циљеве Цилапа, односно да је повећао  ефективност и поузданост процеса земљишне администрације.

„Сматрам да смо након овог десетогодишњег искуства спремни за нове побједе и за нови Цилап, односно „Дигитално унапређење управљања земљиштем за европску будућност БиХ“ - ДЕЛЕФ пројекат, који ће бити још једна прилика да покажемо шта можемо учинити за добробит наших грађана и наше земље када заједнички удружимо снаге“, закључио је Станковић.

Он се захвалио Краљевини Шведској на донацији и свим могућим видовима подршке, а надлежним министарствима на свим нивоима власти и колегама из пореских управа и локалних самоуправа, из Федералне геодетске управе и Шведске управе за картирање, катастар и упис права Шведске - Лантматериета, а посебно колегама из РУГИПП-а, што су предано радили на овом задатку који доприноси сигурним правима власништва, ефикасном тржишту непокретности, те економском и социјалном развоју.

Захваљујући ЦИЛАП пројекту усвојене су дугорочне стратегије и стратешки пословни планови геодетских управа, стратегије комуникације и стратегије развоја људских ресурса, развијени су акциони планови за унапређење равноправности полова у земљишној администрацији, подржано је оснивање Адресног регистра и Регистра цијена непокретности.

Пројект је допринијео развоју геодетске инфраструктуре, пружао константну подршку развоју информационо - комуникационих технологија и геоинформационих система у обје геодетске управе, те био подршка оснивању дигиталног архива, његове интеграције у пословне процесе и кориштења у свакодневном пословању.

Овом приликом представници РУГИПП-а презентовали су резултате и користи  ЦИЛАП пројекта за Републику Српску.

Завршном семинару Цилап пројекта присуствовали су и представници Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА), представници надлежних министарстава свих нивоа власти, пореских управа и локалних самоуправа, представници Шведске управе за картирање, катастар и упис права -  Лантматериета, Федералне геодетске управе и РУГИПП-а и представници Цилап пројекта.