РУГИПП НА "ТРЕЋИМ ДАНИМА ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА ФЕДЕРАЦИЈЕ БОСНЕ и ХЕРЦЕГОВИНЕ" У НЕУМУ

18.11.2022
image

Представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) присуствују   "Трећим данима инфраструктуре просторних података Федерације Босне и Херцеговине " од 17. до 18.11.2022. године у Неуму, коју организује Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове.

В.д. помоћника директора за међународне пројекте, фондове и донације РУГИПП –а Јасенко Нединић овом приликом одржао је низ билатералних  састанака, између осталог, са представницима SPATIAL II пројекта у вези са организацијом радионице која би требала бити одржана у Бањалуци сљедеће године и са представницима  ЦИЛАП пројекта у вези са завршним семинаром који ће бити одржан у Мостару 30.11. 2022. године.

Овом приликом представници РУГИПП-а одржали су и презентацију о активностима на успостављању инфраструктуре геопросторних података у Републици Српској у којој је истакнуто да је РУГИПП учинио значајне кораке у области инфраструктуре просторних података.

Између осталог, на основу споразума о пословној сарадњи са Републичким заводом за геолошка истраживања, извршена је хармонизација са INSPIRE моделом за геолошку карту Републике Српске у размјери 1 : 300 000 и 1 : 1 000 000 и карту склоности терена ка клижењу Републике Српске у размјери 1 : 300 000.

На основу споразума о пословној сарадњи са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, РУГИПП је ивршио хармонизацију са INSPIRE моделом за сет података о заштићеним подручјима и хармонизовани сетови објављени су на Геопорталу Републике Српске.

Од маја 2020. године до фебруара 2021. године обављане су активности праћења реализације пројекта „Израда новог Геопортала – I фаза“ и у току овог поступка израђена је платформа Геопортал Републике Српске, као прилагодљива web апликација за публиковање, администрирање и претрагу ГИС ресурса при чему је комплетна инсталација извршена на хардверској инфраструктури РУГИПП-а.

Конференција је окупила све значајне учеснике у подручју инфраструктуре просторних података из Шведске, Холандије, региона и Босне и Херцеговине, те представља прилику за разговор, размјену мишљења и искустава, као и преглед тренутног напретка на овом пољу.