АГЕНЦИЈА ЗА КАТАСТАР НЕПОКРЕТНОСТИ СЈЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ У ПОСЈЕТИ РУГИПП-у

02.11.2022
image

Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) посјетила је данас, 02.11.2022. године, делегација Агенције за катастар непокретности Сјеверне Македоније ради размјене искустава у вези са процесом дигитализације архивске грађе и успостављања дигиталног архива. 

Директор РУГИПП-а Драган Станковић рекао је да је Управа још 2014. године усвојилa Стратегију за дигитални архив чији је циљ да до 2028. године дигитализује све документе у аналогном облику,  њих шест и по милиона.

Станковић је нагласио да је од 2018. године Управа дигитализовала више од два и по милиона докумената, односно да је потпуно завршена  дигитализација у седам општина,  да се у 23 подручне јединице већ користи дигитализован архив путем софтвера и да РУГИПП има 13 скенер центара широм Српске. 

Он је навео да је у плану и да се кроз пројекат Свјетске банке купи зграда за дигитални и аналогни архив у којој ће бити смјештен и музеј геодезије.

У делегацији Агенције за катастар непокретности Сјеверне Македоније су руководилац Сектора за геодетске послове Дарко Буровски, државни савјетник за координацију међународних и националних активности и стратешко планирање Лидија Крстевска и млађи сарадник за одржавање геодетске референтне мреже Бојан Максимов.

Делегација ће у оквиру своје дводневне посјете, која је реализована у оквиру регионалне сарадње двије управе, сутра, 03.11. 2022. године, обићи регионални скенер центар у  Подручној јединици Бањалука.