ОДРЖАНА НАДЗОРНА МИСИЈА СВЈЕТСКЕ БАНКЕ

01.11.2022
image

Представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) одржали су данас, 01.11.2022. године, у сједишту Управе у Бањалуци састанак са представницима Свјетске банке у оквиру надзорне мисије. Тема надзорне мисије је преглед Пројекта регистрације некретнина (РЕРП) - Додатно финансирање.

Током састанка разговарано је о резултатима претходних мисија, достигнућима и плановима за све три компоненте - Развој података о регистрацији некретнина, Развој инфраструктуре за регистрацију непокретности и Развој политика и институција и управљање пројектом, а досадашња сарадња РУГИПП-а и Канцеларије Свјетске банке у БиХ оцјењена је успјешном.

Директор РУГИПП-а Драган Станковић  у уводном дијелу рекао је да Управа улаже максималне напоре у имплементацију, за РУГИПП и грађане Републике Српске важног пројекта, Пројекта регистрације некретнина – Додатно финансирање (РЕРП), с циљем извршења свих преузетих обавеза из споразума са Свјетском банком. 

„Као што знате, РУГИПП  је у предвиђеном року завршио премјер у 13 катастарских општина, а након поновљеног тендера потписали смо уговор са извођачем за још двије катастарске општине. Колеге из надлежног сектора током одржавања техничког састанка изложиће вам план за премјер за преостале двије катастарске општине који се финансира из средстава Пројекта и за пет катастарских општина који се финансира из средстава Управе с циљем испуњавања једног од кључних индикатора пројекта, односно да по завршетку пројекта имамо 20 премјерених катастарских општина“, додао је Станковић.

Он је нагласио да је РУГИПП спреман да реализује веома важну активност куповине земљишта и изградње објекта за смјештај дигиталног архива, као и да очекује да Свјетска банка што прије одобри РУГИПП-ов захтјев за реструктурирање пројекта.

Станковић је подсјетио да је у оквиру Додатног финансирања фокус усмјерен на унапређење података премјера на подручјима на којима је премјер неажуран или је квалитет података незадовољавајући, а све као основ за квалитетну евиденцију о непокретностима.