ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА ДРУШТВА ГЕОДЕТСКИХ ИНЖИЊЕРА И ГЕОДЕТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

25.09.2022
image

У периоду од 23. до 25. септембра 2022. године одржана је годишња скупштина Друштва геодетских инжењера и геометара Републике Српске (Друштво) у хотелу „Сан“ у Лакташима.

У уводном дијелу скупштине присутима се обратио директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Драган Станковић истичући значај сарадње РУГИПП-а и Друштва с обзиром на то да је РУГИПП институција надлежна за геодетске послове, у којој је запослен највећи број геодетских стручњака, који су уједно и чланови Друштва.

Узимајући у обзир да РУГИПП има водећу улогу у области геодезије у Републици Српској, циљ нам је да заједно са Друштвом подигнемо углед геодетске струке на ниво осталих техничких струка и указивати на њен значај, истакао је Станковић.

Током годишње скупштине презентоване су активности РУГИПП-а на пољу међународне сарадње као и активности РУГИПП-а у области геодезије у периоду 2021-2022. године.

Поред тога, предавачи са геодетског факултета у Бањалуци, Београду и Суботици су на скупштини Друштва представили геодезију као науку кроз вијекове и простор, затим успостављање новог верикалног оквира Републике Српске, као и израду и публиковање планске документације коришћењем ГИС технологије и стандардизованих модела података али и повјерење у геодетску опрему.

За вријеме трајања скупштине била је изложена и најновија геодтеска опрема коју су учесници могли да погледају.