ТОКОМ РАДНЕ ПОСЈЕТЕ ШВЕДСКОЈ ГЕОДЕТСКОЈ УПРАВИ ИЗРАЂЕН ПРИЈЕДЛОГ НОВОГ ДОНАТОРСКОГ ПРОЈЕКТА КРАЉЕВИНЕ ШВЕДСКЕ

29.08.2022
image

Представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) и Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове (ФУГИПП) су у периоду од 22. до 26. августа 2022. године учествовали у радној посјети Геодетској управи Краљевине Шведске „Lantmäteriet“.

Радна посјета организована је поводом израде приједлога новог донаторског пројекта Краљевине Шведске, који ће представљати техничку подршку планираном пројекту са Свјетском банком.

Уз подршку шведских стручњака, током радних састанака дефинисане су планиране активности које ће бити спроведене за вријеме трајања пројекта, очекивани резултати, главни учесници, корисници и интересне групе. Предвиђено је да пројекат траје пет година, те да се са имплементацијом почне у првој половини 2023. године, а предвиђено је да се реализује по компонентама и то: институционалан изградња капацитета, масовна просјена вриједности непокретности, инфраструктура просторних података (ИПП) и развој геодетске инфраструктуре.

Учесници су истакли да су изузетно задовољни радном посјетом јер је урађено више од очекиваног, те је много јасније који су предстојећи задаци свих укључених како би дошло до остварења овог пројекта, као и очекиваних бенефита.

Предвиђено је да ће реализацијом овог пројекта РУГИПП и ФУГИПП допринијети транспарентности тржишта непокретности успостављањем система масовне процјене вриједности непокретности.