ОДРЖАН СЕМИНАР „ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ПИЛОТ ПРОЈЕКТА МАСОВНЕ ПРОЦЈЕНЕ ВРИЈЕДНОСТИ НЕПОКРЕТНОСТИ“

09.06.2022
image

Представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) учествовали су данас у Бањалуци у раду семинара „Имплементација пилот пројекта масовне процјене вриједности непокретности“  на којем су представљена искуства и користи имплементације система масовне процјене вриједности непокретности у Шведској и у Републици Српској, односно градовима Бањалука, Лакташи и Градишка.

В.д. помоћника директора за међународне пројекте, фондове и донације РУГИПП –а Јасенко Нединић овом приликом  је рекао да се ради о значајном пројекту за све грађане и јединице локалне самоуправе, јер ћемо овим пописом добити тачан број непокретности и њихову вриједност што ће начелницима општина омогућити да планирају будући привредни развој јединица локалне самоуправе.

Он је подсјетио да су до сада пописиване непокретности на подручју Бањалуке, Лакташа, Градишке, те да је циљ да се, када се створе услови, попишу све непокретности у цијелој Републици Српској да би се формирао свеобухватан регистар непокретности, као основа за процјену вриједности непокретности.

У раду семинара учествовали су и представници Министарства финансија Републике Српске, Пореске управе Републике Српске, Савеза општина и градова Републике Српске, градова Бањалука, Лакташи и Градишка, општине Србац и Шведске управе за картографију, катастар и  упис права (Lantmäteriet).

Одржани семинар једна је од редовних активности на имплементацији пилот пројекта и начин сарадње РУГИПП-а и наведених институција и јединица локалне самоуправе.