ODRŽANA PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O INFRASTRUKTURI GEOPROSTORNIH PODATAKA „DANI IGP 2024“

23.04.2024
image

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) zajedno sa predstavnicima donatorskog projekta Kraljevine Švedske „Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za evropsku budućnost BiH“ – DELEF, organizovali su prvu međunarodnu konferenciju o infrastrukturi geoprostornih podataka „Dani IGP 2024“ (konferencija) koja je održana 22. i 23. aprila 2024. godine u Banjaluci.

U okviru donatorskog projekta DELEF, komponenta 3 – Infrastruktura geoprostornih podataka, predviđeno je održavanje radionica, stručnih predavanja i konferencije o infrastrukturi geoprostornih podataka.

Direktor RUGIPP-a mr Dragan Stanković istakao je da RUGIPP ima dugogodišnju izuzetnu saradnju sa Geodetskom upravom Kraljevine Švedske Lantamateriet i da je do sada realizovano nekoliko donatorskih projekata koji su RUGIPP-u i zaposlenima doprinijeli unapređenju rada i sticanju novih znanja i iskustava u oblasti zemljišne adminstracije. Stanković je dodao da očekuje da i tokom trajanja projekta DELEF budu značajno unaprijeđene različite oblasti, a jedna od njih je infrastruktura geoprostornih podataka, kao i to da budu postignuti ciljevi koji su predviđeni ovim projektom.

Direktorica projekta DELEF Jeni Sveneval istakla je da nordijske zemlje imaju snažnu saradnju između geodetskih uprava, da razmjenjuju i dijele informacije između zemalja i da je jedan od ciljeva projekta DELEF jačanje saradnje regionalnih geodetskih uprava.

Konferencija je okupila oko 100 učesnika iz Švedske, Holandije, Svjetske banke, Srbije, Hrvatske, Federacije BiH, Sjeverne Makedonije, Slovenije, kao i predstavnike Savjeta za infrastrukturu geoprostornih podatka Republike Srpske, predsatvnike akademske zajednice Republike Srpske i druge zainteresovane učesnike.