RUGIPP SE PREDSTAVIO NA DANU OTVORENIH VRATA UNIBL

21.04.2024
image

Na Danu otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), koji je održan 19. aprila 2024. godine u okviru manifestacije Dani studenata UNIBL vršilac dužnosti pomoćnika direktora za geodetske poslove u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bojan Ninčić predstavio je budućim studentima Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta djelokrug rada RUGIPP-a.

Ninčić je ovom prilikom istakao da geodetski stručnjaci zapoleni u RUGIPP-u prikupljaju prostorne podatke, obrađuju ih, analiziraju i izrađuju u određenom  formatu podataka. Prostorni podaci prikupljaju se najsavremenijim geodetskim instrumentima, a obrađuju se pomoću sofisticiranih softvera. Geodetska djelatnost je spoj kancelarijskih i terenskih poslova, koji su dinamični i zanimljivi, istakao je Ninčić u svom obraćanju.

Prostorni podaci koje geodetski stručnjaci prikupe i obrade, imaju izuzetno veliku vrijednost. Ovi podaci su neizostavni za pravilno funkcionisanje i drugih grana privrede, među kojima su, između ostalih, oblast saobraćaja, prostornog planiranja, građevinarstva, privrede, šumarstva, vodoprivrede i druge. Potrebe za prostornim podacima i njihovom primjenom je svakim danom sve veća, tako da i profesija geodetskih stručnjaka je izuzetno tražena, kako u javnom sektoru tako i u privatnom, zaključio je Ninčić.

Dani studenata, koji ove godine traju od 14. do 24. aprila, ponudiće široku paletu aktivnosti, uključujući Studentske sportske igre, Festival fakulteta i Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci, projekcije na otvorenom, mnoge radionice, edukacije, predavanja i panel-diskusije.

Inače, ovo je najveći studentski događaj u Republici Srpskoj, ali i šire, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci i Unije studenata Republike Srpske, a koji su podržali Univerzitet u Banjoj Luci i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Dan otvorenih vrata UNIBL  okupio je oko 2000 maturanata srednjih škola iz svih krajeva Republike Srpske.

Na Danu otvorenih vrata UNIBL prisustvovali su i viši stručni saradnik za topografski premjer, kartografiju i granice Rajka Mijatović Guzijan i viši stručni saradnik za geodetske poslove u odjeljenju za osnovne geodetske radove Srđan Sarajlić.