ODRŽANA VIDEO KONFERENCIJA SA PREDSTAVNICIMA PORESKE UPRAVE ŠVEDSKE

03.12.2020
image

U skladu sa planiranim aktivnostima za implementaciju pilot projekta Masovne procjene vrijednosti nepokretnosti održana je prva video konferencija o temi „Organizacija i međuinstitucionalna saradnja Državne geodetske uprave Kraljevine Švedske  Lantmateriet i Poreske uprave Švedske“.

Na konferenciji su predstavnici Poreske uprave Švedske Malin Kvinst,  Jan-Ake Erikson i Herve Saša Ntunzimana, te ekspert iz oblasti masovne procjene vrijednosti nepokretnosti Soderblum  Hans detaljno predstavili koncept saradnje ove dvije Uprave i primjenu masovne procjene u Švedskoj.

Tokom konferencije bilo je riječi i o istoriji masovne procjene vrijednosti nepokretnosti u Švedskoj, angažovanim ljudskim resursima, IT rješenjima, novčanim sredstvima potrebnim za primjenu masovne procjene, a švedski stručnjaci dali su i preporuke za što bolju i efikasniju saradnju institucija uključenih u projekat.

Konstatovano je da su ovakav vid edukacije i razmjene iskustava važni i korisni, kako bi se i u periodu vanrednih situacija izazvanih pandemijom virusa korona (COVID-19) održao kontinuitet u daljem učenju i napredovanju u oblasti masovne procjene.

Konferenciji su pored predstavnika radne grupe prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija Republike Srpske, Poreske uprave Republike Srpske i opštine Laktaši.

Održana video konferencija  dio je pripreme RUGIPP-a i njenog kadra za masovnu procjenu vrijednosti nepokretnosti na području cijele Republike Srpske, koja bi trebala  uslijediti nakon završetka pilot projekta u Banjaluci.