PREDSTAVNICI RUGIPP-A UČESTVOVALI NA PETOM KONGRESU O KATASTRU U BIH

03.10.2023
image

Predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) učestvovali su na Petom kongresu o katastru u Bosni i Hercegovini (Kongres) koji je održan u Neumu, u periodu od 27. do 29. septembra 2023. godine.

U uvodnom dijelu, između ostalih, Tomaž Petek, direktor Geodetske uprave Slovenije i član Upravnog odbora Eurogeografiksa (Eurogeographics) održao je predavanje o ulozi slovenačke zemljišne administracije u programu „Zeleni dogovor“.

Na Kongresu je predstavnica RUGIPP-a Tatjana Sarajlić održala predavanje o potrebama i značaju izvođenja novih premjera u Republici Srpskoj.

Teme predavanja koje su predstavljene na Kongresu odnosile su se na oblast osnivanja katastra i drugih registara kroz legislativu i praksu, značaj novih tehnologija u katastru, infrastruktura prostornih podataka – platforma za prostorni i privredni razvoj i pravo, projekti i društvene aktivnosti u katastru.

Peti kongres o katastru u Bosni i Hercegovini okupio je predstavnike geodetskih uprava iz regiona, stručnjake iz Kraljevine Švedske i Nizozemske, sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci, Geodetskog fakulteta u Sarajevu i predstavnike privatnih geodetskih organizacija.