RUGIPP DOMAĆIN REGIONALNE RADIONICE

12.04.2023
image

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) u saradnji sa Agencijom za zemljišnu administraciju i kartiranje Holandije (Kadaster) organizuje 12. i 13.04.2023. godine regionalnu radionicu u okviru projekta koji finansira Vlada Kraljevine Holandije „Spejšl dva“ o temama „Masovna procjena vrijednosti nepokretnosti“ i „Registar cijena nepokretnosti“.

U radionici, pored predstavnika RUGIPP-a, učestvuju i predstavnici Republičkog geodetskog zavoda Srbije, Federalne geodetske uprave, Agencije za zemljišnu administraciju i kartiranje Holandije (Kadaster) i Državne uprave za geoprostorne podatke Albanije. Tokom radionice video linkom sa svojim prezentacijama uključiće se i stručnjaci geodetskih uprava Danske, Švedske i Brazila.  

Regionalnu radionicu otvorio je direktor RUGIPP-a Dragan Stanković ističući da je projekatSpejšl dva“ značajan,  jer jača ljudske kapacitete uprava koje učestvuju u realizaciji  projekata „Masovne procjene vrijednosti nepokretnosti“ i „Registra cijena nepokretnosti“.

„Vjerujem da ovakve radionice, koje se organizuju u okviru Spejšl dva“ projekta, uveliko doprinose izgradnji  kapaciteta naše i ostalih uprava, posebno u dijelu razmjene iskustava i znanja u regionu“, zaključio je Stanković.

On je istakao da Uprava priprema projekat uvođenja sistema Masovne procjene vrijednosti nepokretnosti u Republici Srpskoj, te trenutno radi na obuci kadra za taj obiman posao.   

Prema njegovim riječima pilot projekat popisa nepokretnosti, kao dijela Masovne procjene vrijednosti nepokretnosti, trenutno se provodi u Banjoj Luci, Laktašima, Gradišci i Srpcu, a zainteresovanost za učešće izrazile su sve lokalne zajednice u Srpskoj.

 „Da bi uspješno započeli projekat Masovne procjene vrijednosti nepokretnosti potrebno je da se aktivnije uključe sve relevantne institucije na lokalnom i republičkom nivou“, pojasnio je Stanković.

On je napomenuo da je u pripremi Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o premjeru i katastru Republike Srpske kojim je preciznije opisana nadležnost RUGIPP-a u vezi sa uvođenjem Masovne procjene vrijednosti nepokretnosti.

 „Nedavno smo objavili šesti Izvještaj iz “Registra cijena nepokretnosti Republike Srpske” za 2022. godinu, koji bilježi rast broja prometovanih nepokretnosti za oko 20 odsto, odnosno preko milijardu konvertibilnih maraka prometa. S obzirom na sve veći broj zainteresovanih strana za izvještaje i podatke Registra cijena smatramo da će stvaranje Registra procijenjenih vrijednosti, kao krajnjeg proizvoda masovne procjene vrijednosti nepokretnosti, imati višestruku korist za sve građane, institucije i poslovne subjekte“, rekao je Stanković.  

U radionici učestvuju i partneri RUGIPP-a, predstavnici Poreske uprave Republike Srpske i Gradske uprave Banjaluka.