Представљене могућности Геоинформационог система и СРПОС мреже перманентних ГНСС станица за потребе Министарства унутрашњих послова

У петак, 06. јула 2012. године, у Бањалуци у сједишту Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске одржан је састанак на којем су присуствовали др Тихомир Глигорић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове заједно са својим сарадницима, представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те фирме Веком гео д.о.о. из Београда као и проф. др Миро Говедарица са Факултета техничких наука из Новог Сада.

Састанак је одржан са циљем да се представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске упознају са предностима Геоинформационог система Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, Геопортала (http://www.geoportal.rgurs.org) и СРПОС мреже перманентних ГНСС (Глобал Навигатион Сателлите Сyстемс) станица (http://www.srpos.rgurs.org), те могућностима које би допринијеле бржем и ефикаснијем рјешавању различитих врста несрећа из области које спадају у надлежност Министарства унутрашњих послова.

Презентације за преузимање
GeoSpatial.pptx
SRPOS.pptx
RS-HR 2012_06_13.ppt

Кориштењем Геоинформационог система РУГИПП-а и СРПОС мреже перманентних ГНСС станица и пратећих уређаја који су неопходни за квалитетно искориштавање ових система допринијело би се повећању нивоа безбиједности на подручју Републике Српске.

СРПОС мережа перманентних станица има могућност интеграције са сусједним мрежама као и укључивања у европску мрежу ЕУПОС.

Током презентација представљен је и један од уређаја који користи и Лондонска полиција, а то је Леица ХДС ласерски скенер. Овај скенер има велики број различитих могућности примјене, а неке од тих могућности су карактеристичне за послове Министарства унутрашњих послова као што су: мјерење саобраћајних незгода, анализа могућности несреће, истраживање мјеста криминалних дјела, 3Д моделирање полицијских и војних објеката и површина за потреба планирања безбједности.

Специфичност овог уређаја   јесте у томе да се резултати добијају у рекордно кратком року, квалитетнији су резултати, виши ниво детаља, те сигурније прикупљање података, који вјерно осликавају мјесто несреће.

Галерија слика

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h