РАЗМЈЕЊЕНА ИСКУСТВА СА СЛОВЕНИЈОМ У ВЕЗИ СА МАСОВНОМ ПРОЦЈЕНОМ ВРИЈЕДНОСТИ НЕПОКРЕТНОСТИ

 

На семинару је речено да  пилот пројекат Масовне процјене вриједности непокретности у Бањалуци креће у понедјељак 07.09. 2020. године и то из Росуља, а обухватаће и Нову Варош, насеље Анте Јакића, Центар, Алеју Центар, Борик, односно двије катастарске општине Бања Лука 6 и Бања Лука 7, 110 улица и око 20.000 непокретности.

Пилот пројекта обухватиће и катастарску општину Јакуповци у Лакташима, гдје ће бити пописане непокретности и утврђене тржишне вриједности.

 

На семинару су размјењена искустава, представљени циљеви и обухват пројекта.

Учесници семинара су се сложили да су циљеви пилота откривање недостатака постојећег система и увођење свих некретнина у систем.

 

Закључено је да је потребно пописати цјелокупно стамбено тржиште, односно грађевинско  земиште, куће, станове, гараже, те јавне објекте.   

 

Директор Одјељења за масовну процјену вриједности непокретности Геодетске управе Словеније Душан Митровић представио је искуства Словеније и дао савјете за успјешну реализацију пројекта.

 

На основу резултата пилота и израђене студије размотриће се модалитети и користи од увођења система Масовне процјена  вриједности непокретности у цијелој  Републици Српској.

 

Тимови на терену помоћу апликације за прикупљање података пописиваће непокретности с циљем њихове идентификације, а циљ пописа јесте формирање Регистра непокретности.

 

Грађани ће о извођењу пилот пројекта – пописа непокретности бити обавештени путем средстава јавног информисања.

 

Семинару су присуствовали и помоћник директора РУГИПП-а за економско-финансијске послове Драган Станковић, вршилац дужности помоћника директора за нормативне послове, европске интеграције и међународне пројекте Јасенко Нединић, начелник Одјељења за нормативне послове и европске интеграције  Данијела Домазет, стручни консултант на ЦИЛАП пројекту Жељко Рачић, координатор ЦИЛАП пројекта Драгана Свитлица и национални координатор ЦИЛАП пројекта за Републику Српску Дејан Јеремић.  

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h