РУГИПП И АГГФ ПОТПИСАЛИ УГОВОР О ИЗРАДИ ДИГИТАЛНЕ БАЗЕ ПОДАТАКА КАТАСТРА КОМУНАЛНИХ УРЕЂАЈА

 

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић и декан Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањалуци као представник групе понуђача коју чине Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањалуци и Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду  потписали су данас, 3. марта 2020. године у Бањалуци Уговор о изради дигиталне базе података катастра комуналних уређаја. Вриједност уговора износи 780.000 конвертибилних марака без ПДВ-а.

 

 

 „РУГИПП до сада није имао једну базу података, односно да су на једном мјесту употпуњени сви подаци који се тичу катастра водова. Да бисмо уопште приступили изради једног софтвера и омогућавање е-сервиса таквих података било је потребно да распишемо јавну набавку за израду дигиталне базе података катастра комуналних уређаја“, рекла је директор РУГИПП-а Босиљка Предраговић.

 

Предраговићева је истакла да је катастр водова један од значајних геопросторних података које би требало да има РУГИПП. Подаци катастра водова треба да буду у складу са Инспајер директоривом која је обавезна за инфраструктуру геопросторних података Еврпоске Уније и као такви да буду доступни и на геопорталу РУГИПП-а.

 

Приликом извођења грађевинских радова сваки инвеститор потребно је да зна гдје су тачно положени водови и након израде дигиталне базе података катастра комуналних уређаја те податке ће моћи у РУГИПП-у добити.

 

Такође, битно је напоменути да се на тим водовима утврђује власништво. „Са утврђеним власништвом и оне компаније које су власници водова могу да утврде вриједност свог капитала којим располажу. Без регистрације непокретности кроз све наше пројекте не можемо ни да имамо праву вриједност тих непокретности“, рекла је Предраговићева.  

 

Израда дигиталне базе података катастра комуналних уређаја подразумијева анализу почетног стања и израду извјештаја о почетном стању катастра комуналних уређаја, пројектовање и израду базе података и израду модела миграције и контроле постојећих података и учитавање у базу података катастра водова за 20 општина у Републици Српској и то: Бања Лука, Бијељина, Гацко, Градишка, Дервента, Добој, Зворник, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Лакташи, Модрича, Мркоњић Град, Пале, Приједор, Прњавор, Теслић, Требиње, Угљевик, Брод и Фоча и обука корисника.

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h