ОДЛИЧНА САРАДЊА РУГИПП-а И УПРАВЕ ЗА НЕКРЕТНИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) и Управа за некретнине Црне Горе имају одличну сарадњу због чега је Влада Републике Српске одлучила да Црној Гори бесплатно уступи софтвер за вођење регистра цијена непокретности, нагласила је ово директор РУГИПП-а Босиљка Предраговић обраћајући се учесницима ИМПУЛС конференције одржане од 9. и 10. децембра 2019. године у Подгорици.

 

 

На конференцији посвећеној успостављању регистра цијена непокретности у Црној Гори Предраговићева је представила Регистар цијена Републике Српске који води РУГИПП указујући и на значај његовог кориштења и на значај регионалне сарадње у успостављању и вођењу овог регистра. 

 

У знак захвалности за добру сарадњу директор Управе за некретнине Црне Горе Драган Ковачевић уручио је директору РУГИПП-а пригодан поклон.

 

ИМПУЛС конференцији о регистру цијена непокретности у Црној Гори присуствовали су представници Централне банке, Нотарске коморе, Пореске управе, Управе за статистику, те представници процјенитеља и приватног сектора Црне Горе. У име РУГИПП-а конференцији су присуствоали и чланови радне групе Регистра цијена непокретности.

 

Подсјећамо, Регистар цијена непокретности Републике Српске од почетка 2017. године води РУГИПП, а регистру је могуће приступити путем интернет странце РУГИПП-а.  Јавно су доступни подаци који се односе на цијену, површину, приближну локацију и врсту непокретности, док су лични подаци купаца и продаваца заштићени.

 

На основу података регистра цијена непокретности израђују се планови и извјештаји неопходни за праћење тржишта и процјену вриједности непокретности за потребе становништва, банака, инвеститора, процијенитеља, те друге јавне сврхе одређене законом као што су експропријације, порез на насљеђе и поклон, креирање политике употребе земљишта, хипотекарни кредити, а све у сврху обезбјеђења транспарентног и стабилног тржишта непокретности. 

 

Уговор о регулисању начина испоруке и услова кориштења софтверског рјешења за вођење Регистра цијена непокретности Републике Српске како би исти био успостављен на територији Црне Горе потписали су 6. јуна 2019. године у Бањалуци, директор РУГИПП-а  Босиљка Предраговић и директор Управе за некретнине Црне ГореДраган Ковачевић.

 

РУГИПП и Управа за некретнине Црне Горе успјешно сарађују и на другим заједничким регионалним пројектима у области земљишне администрације. 

 

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h