ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ НАУЧНО-СТРУЧНОГ СКУПА ПОД НАЗИВОМ „КОНФЕРЕНЦИЈА О СТВАРНИМ ПРАВИМА И ЕВИДЕНЦИЈАМА О НЕПОКРЕТНОСТИМА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ“

 

Републичка управа за геодетске и имовинско - правне послове, Правни факултет Универзитета у Бањалуци и Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву позивају све заинтересоване да учествују у раду научно-стручног скупа под називом „Конференција о стварним правима и евиденцијама о непокретностима у Републици Српској“, који ће се одржати 3. априла 2020. године у хотелу Босна у Бањалуци.

 

Друштвено-економске промјене које су пратиле распад СФРЈ, приватизација, измијењени тржишни услови привређивања, једна свеукупна транзиција, неминовно су условили трансформацију друштвене у приватну својину. Промјене друштвено-економских односа довеле су и до промјена у законодавству у области стварних права и евиденција о непокретностима. У вези с тим, 2008. године је усвојен Закон о стварним правима, а 2012. године и Закон о премјеру и катастру Републике Српске.

 

Законом о стварним правима извршена је кодификација стварног права у Републици Српској, утемељена је једноврсност права својине и правних субјеката, успостављено правно јединство непокретности, али је и промјењен сам концепт појма „непокретност“. Доношењем овог закона стављено је ван снаге низ закона који су до тада уређивали област стварних права у Републици Српској.

 

Доношењем Закона о премјеру и катастру Републике Српске напуштен је систем двојне евиденције о непокретностима и усвојен је концепт јединствене евиденције – катастар непокретности.

 

Након скоро једне деценије од примјене поменутих закона, вријеме је да се изврши научно-стручна анализа спровођења законских одредаба и укаже на евентуалне проблеме и дилеме које прате њихову примјену. Ово је јединствена прилика да се на једном мјесту окупе представници академске заједнице, адвокати, нотари, правобраниоци, представници Републичке управе за геодетске и имовинско – правне послове и остали субјекти који се баве пословима из области имовинско-правих односа и понуде могућа рјешења.

 

Позивају се сви заинтересовани аутори да доставе своје радове, а оквирне подтеме о којима би аутори писали су из сљедећих области:

 

-    промет непокретности;

-    садржај и ограничења права својине;

-    стицање и заштита права својине;

-    забиљежба спора;

-    право прече куповине;

-    прелазне и завршне одредбе Закона о стварним правима;

-    заложно право;

-    оснивање и одржавање катастра непокретности;

-    рјешавање имовинских односа на имовини приватизованих предузећа (укључујући и стечајни и извршни поступак над приватизованим предузећима);

-    експропријација;

-    узурпација;

-    рјешавање имовинских односа у управном поступку.

 

Поред излагања реферата, предвиђено је и одржавање панел дискусије на којој би се активно дискутовало о актуелним проблемима из области стварних и права регистра непокретности. Прилику да у писаној форми доставе питања која се као спорна јављају у пракси, имају сви учесници скупа.

 

Истичемо да се на нашим просторима први пут одржава научно-стручни скуп искључиво из области стварних права и евиденција о непокретностима, те се надамо да ће учесници скупа допринијети квалитетнијем раду истог.

 

Пријаву за учешће у раду скупа и реферат, односно спорна питања треба доставити најкасније до 1. фебруара 2020. године, на електронску адресу konferencija2020@gmail.com.

 

Организатори сносе трошкове исхране свим учесницима скупа, а излагачима реферата трошкове превоза, смјештаја и одговарајући износ хонорара. За све остале учеснике организатори могу резервисати смјештај, али не и сносити трошкове истог.

 

Котизација износи 70,00 КМ по учеснику, а за другог и сваког даљег представника који долази из исте институције котизација износи 50,00 КМ и уплаћује се на жиро рачун отворен код НЛБ Развојне банке број 5621928363414781 уз назнаку „котизација за савјетовање“. Учесници су дужни да копију вирмана о уплаћеној котизацији доставе на електронску адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. . У цијену котизације урачунати су и пропратни материјали за скуп, који, између осталог, обухватају рецензирани зборник радова.

 

Крајњи рок за уплату котизације и достављање доказа о уплати је 15. март 2020. године.

 

Реферати требају да буду написани у складу са Упутством за ауторе научног часописа „Годишњак“ Правног факултета Универзитета у Бањалуци.

Attachments:
Download this file (Позивно писмо.pdf)Позивно писмо[Позив за учешће у раду научно-стручног скупа под називом \"Конференција о стварним правима и евиденцијама о непокретностима у Републици Српској\"]647 kB687 Downloads
Download this file (Пријавни лист.doc)Пријавни лист[Пријавни лист]311 kB703 Downloads
Download this file (Упутство за ауторе.pdf)Упутство за ауторе[Упутство за ауторе]628 kB532 Downloads
FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h