У БАЊАЛУЦИ ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ИМПУЛС ПРОЈЕКТА

 

У организацији Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП), а уз подршку Управе за мапирање, катастар и регистар земљишта Шведске – Лантматријат, у Бањалуци је 13. новембра 2019. године одржана завршна конференција ИМПУЛС пројекта. 

 

 

Обраћајући се  присутнима на свечаности, директор РУГИПП-а Босиљка Предраговић је нагласила да је захваљујући ИМПУЛС пројекту, корисницима пројекта омогућено да се упознају са Инспајер директивом Европске уније, те да на основу знања, искустава и добре прексе Лантматријата као и Државне геодетске управе Републике Хрватске, започну имплементацију те директиве унутар катастраских институција и агенција корисника пројекта,  створе основу да производе, публикују, одржавају, међусобно размјењују и дистрибуишу геопросторне податке крајњим корисницима.

 

„Као посебан бенефит овог пројекта, издвојила бих потписивање меморандума о размјени искустава и знања између институција и агенција корисника пројекта који је произашао као резултат веома добре међуинституционалне сарадње током трајања самог ИМПУЛС пројекта. Одржавањем радионица за сваку институцију или агенцију појединачно овај пројекат је омогућио да се добије тачно онај ниво потребног знања и искуства који је одговарајући нивоу развијености инфраструктуре геопросторних података сваке институције или агенције појединачно“, нагласила је Предраговићева.

 

Према њеним ријечима РУГИПП је у пуном обиму искористила стечено знање и искуства кроз ИМПУЛС пројекат  и реализовала инфраструктуру геопросторних података путем Геопортала Републике Српске који се наставља убрзано развијати, нарочито захваљујући закључивању протокола о сарадњи са више институција и агенција које су произвођачи или корисници геопросторних података.

 

Директор РУГИПП-а, се у име инстируције на чијем је челу, али и осталих институција и агенција и своје лично име  захвалила Краљевини Шведске што је омогућила реализацију ИМПУЛС пројекта.

 

У име Владе Републике Српске завршној конференцији ИМПУЛС пројекта у Бањалуци, присуствовала је потпредсједник Владе и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић која је нагласила да ће спровођење "Инспајер" директиве ЕУ омогућити да се електронски долази до података неопходних за започињање изградње индивидуалног или инфраструктурних пројеката.

 

"Надам се да ће РУГИПП, у потпуности спроводећи ову директиву, бити сервис грађанима и институцијама у дугорочном развоју", рекла је Голићева новинарима у Бањалуци поводом завршне конференције ИМПУЛС  пројекта којим се пружа техничка и финансијска подршка националним катастарским и картографским институцијама западног Балкана да своје пословање и развој у домену инфраструктуре просторних података прилагоде Инспајер директиви ЕУ.

 

Голићева, је појаснила је да је "Инспајер" директива ЕУ веома битна због размјене свих геоподатака између институција и у смислу функционисања електронске Владе, али и да би грађани лакше дошли до података када је ријеч о некретнинама.

 

Амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стомквист, која је такође присуствовала завршној конференцији ИМПУЛС пројекта је истакла да је земљишна управа кључна за процес приступања ЕУ и владавину права, економски развој и заштиту животне средине.

 

"Наставићемо да подржавамо пројекте у регији заједно са партнерима који ће побошљати живот грађана, због чега је и важан овај пројекат о земљишној администрацији", поручила је Стромквистова.

 

Стромквистова сматра да је ова реформа важан темељ за развој западног Балкана.

  

Подсјећамо, ИМПУЛС пројекат су захваљујући донаторској подршци Краљевине Шведске од 2014. године реализовале републичке институције и агенције за катастар и картографију са подручја западног Балкана.

 

Пројекат се односио на унапређење регионалне сарадње у области успостваљања инфраструктуре геопросторних података, али и пружања техничке помоћи институцијама земаља региона да своје пословање и развој прилагоде „Инспајер“ директиви Европске уније.

 

Завршној конференцији присуствовали су директори републичких институцијa и агенцијa за катастар и картографију са подручја западног Балкана, представници Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА) и Амбасаде Шведске у БиХ, Владе Републике Српске и републичких институција које чине Савјет инфраструктуре геопросторних података Републике Српске, као и други гости. 

 

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h