НАСТАВЉА СЕ ДОНАТОРСКИ ПРОЈЕКАТ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЗЕМЉИШНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

 

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић, директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић и директор Сектора за развојну сарадњу у амбасади Краљевине Шведске у БиХ Торгни Свенунгсон потписали су данас 30. октобра 2019. године,  у Неуму протокол о наставку реализације шведског донаторског пројекта за унапређење земљишне администрације у БиХ - ЦИЛАП. 

 

 

Потписаним протоколом предвиђено је да током 2020. и 2021. године за изградњу капацитета и унапређење процедура у земљишној администрацији укупно у Републици Српској и ФБиХ шведски донатор издвоји 12 милиона шведских круна односно два милиона и двије стотине педесет хиљада КМ.

 

Обраћајући се присутнима на свечаности потписивања протокола директор РУГИПП-а је нагласила да је успостављање Регистра цијена непокретности Републике Српске само један од успјеха током досадашње реализације ЦИЛАП пројекта, а да је Влада Републике Српске одобрила да се у наставку реализује пилот пројекат кориштења тог регистра за масовну процјену вриједности непокретности као основе за утврђивање пореза на непокретности.   

 

“Посебно су важна нивелманска и гравиметријска мјерења, те успостављање мреже за утврђивање првог геоида за БиХ”, истакла је Предраговићева додајући да су успјеси ЦИЛАП пројекта успостављање адресних регистара у свим општинама и градовима Српске, скенер центара за дигитални архив РУГИПП-а, те џендер компонента пројекта којом је и сама руководила претходних година. 

 

Директор РУГИПП-а се у име Владе Српске, у име РУГИПП-а и своје лично име захвалила Влади Краљевине Шведске и директору пројекта ЦИЛАП Анђи Зимић на досадашњој и будућој сарадњи на ЦИЛАП пројекту. 

 

Реализација ЦИЛАП пројекта у БиХ почела 2013. године и текла је у двије фазе у неколико различитих компоненти међу којима су јачање капацитета двије управе у различитим областима, успостављање адресних регистара, регистара цијена непокретности, дигиталног архива Републике Српске, те равноправности полова у имовинским правима. 

 

Протокол о наставку реализације ЦИЛАП пројекта потписан је током  четвртог по реду конгреса о катастру у БиХ који се одржава од 29. до 31. октобра 2019. године у Неуму и на којем учествује више од 200 стручњака из неколико европских земаља. 

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h