УСПЈЕШНА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „РЕГИСТРАЦИЈА НЕПОКРЕТНОСТИ“

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) упоставила је катастар непокретности, као нову јединствену евиденцију која садржи и техничке и власничке податке о непокретностима, у укупно 287 катастарских општина на територији цијеле Републике Српске.

 

 

Подаци о оснивању катастра непокретности представљени су током надзорне мисије Свјетске банке чија је делегација боравила у Бањалуци 21. и 22. октобра 2019. године, те на завршном састанку у Сарајеву 28. октобра 2019. године.

 

Осим о оснивању катастра непокретности током надзорне мисије Свјетске банке разговарано је уопште о  реализацији пројекта „Регистрација непокретности“, те додатном финансирању пројекта.

 

У оквиру пројекта, дигитализовани су подаци катастарских планова за више од 70 одсто територије Републике Српске,  а успостављено је и неколико електронских сервиса. Такође, купљени су и адаптирани пословни простори за одређен број подручних јединица РУГИПП-а.  

 

Мапирање рањивих категорија укључених у реализацију пројекта завршено је у 50 јединица локалне самоуправе, а током 2019. године успјешно је реализована и кампања „Укњижено вриједи више“ с циљем јачања свијести јавности о значају ажурне евиденције о непокретностима и питањима власништва над имовином.

 

Процјењује се да је око 700 хиљада грађана имало директне користи од реализације пројекта „Регистрација непокретности“. 

 

Подсјећамо да се пројекат „Регистрација непокретности“ реализује уз подршку Свјетске банке, а основни пројектни задатак јесте успостављање катастастра непокретности у укупно 190 катастарских општина на територији Републике Српске.

 

Успостављање катастра непокретности за саме грађане и правна лица значи да се технички подаци о непокретностима и правима на непокретностима воде у јединственој евиденцији, код једног органа, те да ће добијати само један извод из јавне евиденције о непокретностима.

 

Оснивањем јединствене, тачне и ажурне евиденције о непокретностима, правима на њима и носиоцима тих права, повећава се и сама вриједност земљишта и других непокретности, олакшава правни промет и приступ кредитима, унапређује инвестициона градња, а цијели поступак је од општег интереса.

 

Напомињемо да се осим што се грађани лично позивају да учествују у поступку оснивања катастра непокретности, информације о излагању техничких и власничких података о непокретностима за поједине катастарске општине у Републици Српској могу пратити путем огласних табли и интернет странице РУГИПП-а, те посредством фејсбук друштвене мреже - страница „Укњижено вриједи више“.

 

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h