СТУДИЈСКА ПОСЈЕТА ХОЛАНДИЈИ

 

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић са сарадницима боравила је од 10. до 14. јуна 2019. године у студијској посјети Катастру и агенцији за мапирање Холандије.

 

 

Током посјете, делегација РУГИПП-а је представила рад Управе и планове за комасацију земљишта која подразумијева свеобухватну прерасподјелу уситњених парцела у оквиру одређеног подручја са циљем формирања нових парцела које су правилнијег облика, веће површине и прилагођене су бољем искоришћавању.

 

РУГИПП тренутно припрема стратешка документа која се односе на уређење пољопривредног, али и другог земљишта комасацијом због чега су холандска искуства и посјета Холандији као европском лидеру у комасацији, нарочито корисна.  

Комасацијом земљишта доприноси се економичнијем кориштењу пољопривредног земљишта,  обезбјеђује изградња мреже путева, канала и инфраструктурних објеката, али и даје могућност извођења радова као што су заштита од еолске ерозије и регулација клизишта, или се обезбјеђује  земљиште за школе, игралишта, домове, амбуланте, гробља и слично. Посебно је значајно што се у поступку комасације регулишу имовинско-правни односи на земљишту и израда катастарских планова и операта.

 

Делегацију РУГИПП-а у Холандији дочекао је директор Катастра и агнеције за мапирање Холандије Кес де Зеув. Зеув је информисао делегацију из Српске о начину рада катастра у Холандији, пројектима које реализују са посебним освртом на комасацију земљишта.

 

Са делегацијом РУГИПП-а у Холандији су боравили и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h