СЕМИНАР ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ МЕДИЈА

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) организовала је 23. и 24. маја 2019. године на Јахорини семинар за представнике медија о успостављању катастра непокретности. Семинар је организован у оквиру кампање "Укњижено вриједи више" и пројекта "Регистрација непокретности".

 

 

РУГИПП је до сада упоставила катастар непокретности као нову јединствену евиденцију која садржи и техничке и власничке податке о непокретностима, у укупно 266 катастарских општина на територији цијеле Републике Српске.

 

Тренутно је у току поступак оснивања катастра непокретности у 56,  а припреме су у току за још 80 катастарских општина. 

 

Успостављање катастра непокретности за саме грађане и правна лица значи да се технички подаци о непокретностима и правима на непокретностима воде у јединственој евиденцији, код једног органа, те да ће добијати само један извод из јавне евиденције о непокретностима.

 

Оснивањем јединствене, тачне и ажурне евиденције о непокретностима, правима на њима и носиоцима тих права, повећава се и сама вриједност земљишта и других непокретности, олакшава правни промет и приступ кредитима, унапређује инвестициона градња, а цијели поступак је од општег интереса.

 

РУГИПП је у претходном периоду успоставио и неколико електронских сервиса захваљујући којима  су подаци о непокретностима доступни путем интернет странице РУГИПП-а. 

 

Ријеч је о "еКатастру", "еСтановима" и Регистру цијена непокретности, а успостављен је и Адресни регистар из којег се подаци тренутно размјењују са МУП-ом Српске, а грађанима је кроз пилот пројекат у Модричи и Требињу омогућена једноставнија пријава пребивалишта и боравишта. 

 

Намјера РУГИПП-а је да до краја године  успостави још електронских сервиса, а грађанима омогући електронско подношење захтјева и издавање извода. 

 

Како би поступак оснивања катастра непокретности текао што брже, а што више грађана се одазвало позиву за учешће у поступку,  улога  медија у цијелом процесу је од великог значаја. 

 

С тим у вези је и организован први дводневни семинар за новинаре, а сарадња РУГИПП-а и медија када је у питању успостављање катастра непокретности ће бити настављена и у будућности. 

 

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h