КРАЉЕВИНА НОРВЕШКА ПОДРЖАВА НОВА ГЕОДЕТСКА МЈЕРЕЊА У СРПСКОЈ

 

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић и директор за међународне односе у Геодетској управи Норвешке Каре Киркјеиде потписали су 31. јануара 2019. године у Требињу, споразум о реализацији донаторског пројекта чија је вриједност око 350 хиљада КМ.

 

Захваљујући норвешкој помоћи у Републици Српској биће стабилизовани радни репери, а како би се обновила нивелманска (вертикална геодетска) мрежа за реализацију нивелмана високе тачности НВТ3.

 

Нивелман високе тачности представља основу премјера којим се добијају подаци о висинама терена и објеката, а које служе за израду планова и карата као подлоге за планирање уређења простора, пројектовање и извођење инжењерских радова у области грађевине, просторног уређења, саобраћаја, заштите од елементарних непогода и слично.

 

Дакле, реализацијом  овог пројекта створиће се бољи услови за капиталне инвестиције попут изградње аутопутева, пруга, мостова, тунела, уређења корита ријека, изградње хидро и термоелектрана, те других значајних инфраструктурних објеката.

 

Подсјећамо, да је са циљем реализације НВТ3, РУГИПП у протеклом периоду обновила мрежу фундаменталних репера. Ове активности технички и финансијски је подржао ЦИЛАП - шведски донаторски пројекат за унапређење земљишне администрације у БиХ.

 

Галерија слика

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h