ЈЕДНОСТАВНИЈА ПРИЈАВА ПРЕБИВАЛИШТА ИЛИ БОРАВИШТА У ТРЕБИЊУ И МОДРИЧИ

 

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/ у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске /МУП/, а уз подршку шведског донаторског пројекта за унапређење земљишне администрације у БиХ /ЦИЛАП/ почиње реализацију пилот пројекта у оквиру којег ће грађанима Требиња и Модриче бити олакшана пријава пребивалишта или боравишта.

 

Наиме, у оквиру реализације ЦИЛАП пројекта РУГИПП је успоставила централни адресни регистар, те заједно са локалним службама за град Требиње и општину Модрича, формирала локалне адресне регистре у дигиталном облику.

 

Податке ових сервиса РУГИПП ће путем посебног телекомуникационог линка размјењивати са МУП-ом Српске па ће  службеници МУП-а приликом пријаве, одјаве или промјене пребивалишта, боравишта као и промјена адресе  непокретности преузимати тачне податке о називу катастарске општине, броју катастарске парцеле као и власнику, односно кориснику парцеле на којој се налази објекат.

 

Самим тим, грађани који су власници непокретности неће морати да од различитих институција, на више локација прикупљају документацију којом потврђују да ли постоји одређена адреса, какав се објекат налази на тој адреси и ко је власник парцеле на којој се објекат налази, а у којем желе пријавити пребивалиште или боравиште.

 

У реализацији ових пројеката учествују и Град Требиње и Општина Модрича, с обзиром да су надлежни за одређивање назива улица, нумерисање објеката, као и ажурирање адреса.

 

Успостављање електронских евиденција о некретнинама и адресама на којима се налазе те некретнине, као и размјена података олакшаће најприје пријаву пребивалишта и боравишта грађанима Требиња и Модриче, а реализација овог пројекта планирана је у будућности и у осталим градовима и општинама Републике Српске.  

 

Активности преузете на успостављању адресних регистара, као и осталим активностима у оквиру ЦИЛАП пројекта, позитивно су оцијенили и чланови Управног одбора овог донаторског пројекта на годишњем састанку одржаном од 30. јануара до 1. фебруара 2019. године у Требињу.

 

Шведски донатори подржали су и израду видео репортаже о олакшаној пријави пребивалишта или боравишта у Требињу коју можете погледати на интернет страници РУГИПП-а, те фејсбук профилу и јутјуб каналу „Укњижено вриједи више“. 

 

Линк:

https://youtu.be/w5m3-lPc_VQ

Линк ка видеу са преводом на енглески језик

https://youtu.be/JnjxBLBLAAk

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h