НОВИ КАТАСТАР НЕПОКРЕТНОСТИ У 249 КАТАСТАРСКИХ ОПШТИНА

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове је успоставила нови катастар непокретности у укупно 249 катастарских општина у Републици Српској. Само у периоду од јуна до октобра ове године стављен је у службену употребу нови катастар непокретности за 38 катастарских општина, што је резултат интензивног рада на успостављању новог катастра непокретности.

 

 

Током друге овогодишње надзорне мисије Свјетске банке чијим се кредитним средствима дијелом финансира успостављање новог катастра непокретности, а чија је делегација у периоду од 30. октобра до 1. новембра боравила у Републици Српској, констатовано је да су у претходном периоду учињени додатни напори у вези са успостављањем новог катастра непокретности и пружању услуга Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове грађанима.  

 

По завршетку поступка успостављања новог катастра непокретности, подаци о непокретностима, правима и носиоцима права својине на непокретностима ће се водити у јединственој евиденцији, код једног органа, а странке ћа добијати један извод из јавне евиденције (лист непокретности).

 

Оснивањем јединствене, тачне и ажурне евиденције о непокретностима, правима на њима и носиоцима тих права, повећаће се вриједност земљишта и других непокретности, олакшати правни промет и приступ кредитима, те поспјешити инвестициона градња, а што је од огромног значаја посебно за пословну заједницу и будуће инвеститоре, као и друге носиоце права својине на непокретностима.

 

У прилог томе говори податак да је у току 2017. године у Републици Српској забиљежена 51.719 хипотека на некретнинама вриједности око 1.655 милиона конвертибилних марака, као и податак о запримљених 53.137 захтјева у подручним јединицама Републичке управе за геодетске ии мовинско-правне послове за упис у евиденције о непокретностима у вриједности прометованих некретнина око 489 милиона конвертибилних марака.

 

Имајући у виду значај цијелог поступка оснивања новог катастра непокретности, али и сложеност цијелог посла у области земљишне администрације који води Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове у припреми је фаза два пројекта Регистрације некретнина.

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h