НАЈНОВИЈИ ИЗВЈЕШТАЈ РЕГИСТРА ЦИЈЕНА НЕПОКРЕТНОСТИ

 

 

НАЈНОВИЈИ ИЗВЈЕШТАЈ РЕГИСТРА ЦИЈЕНА НЕПОКРЕТНОСТИ 

 

Према подацима из  купопродајних уговора и упитника, а који су били предмет уписа права власништва у подручним јединицама и подручним канцеларијама Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, просјечна цијена стана у Републици Српској у првој половини ове године износила је 1.251 КМ по метру квадратном.     

 

Анализирајући податке који су јавно доступни у Регистру цијена непокретности -  https://rcn.rgurs.org/, просјечна цијена кућа у Републици Српској је 45.223 КМ, а просјечна цијена пољопривредног земљишта је 3,88 КМ по метру квадратном.  

 

У Регистру цијена непокретности који води Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове у првој половини 2018. године на територији цијеле Српске укупно је евидентирано 3.346  купопродајних уговора који су склопљени у 2018. години, а који су били предмет уписа права власништва, укупно је прометовано 6.168  непокретности у укупној вриједности од 151.497.209 КМ.

 

Од укупног броја непокретности које су унијете у Регистар цијена непокретности, а које се налазе у оквиру купопродајних уговора који су склопљени у периоду 1.1.2018 - 30.6.2018. године највише се прометовало пољопривредним земљиштем, затим становима, кућама, шумом, те грађевинским земљиштем.

 

Посматрајући укупне цијене непокретности у купопродајним уговорима који су склопљени  током ове године највише новца за непокретности потрошено је у Бањалуци, Требињу, Бијељини и Источном Новом Сарајеву.

 

Од 1.1.2017. године до 30.6.2018. год. у Регистру цијена непокретности Републике Српске регистровано је укупнпо 14.302  купопродајних уговора у којима је прометовано укупно 24.202 непокретност чија је укупна остварена цијена 748.173.611 КМ.

 

Посматрајући суму цијена непокретности током прошле и у провој половини ове године највише је поново прометовано у Бањалуци, Требињу, Бијељини и Источном Новом Сарајеву.

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове од почетка 2017. године на територији цијеле

Републике Српске евидентира све купопородајне уговоре на основу којих се врши промет и књижење непокретности. Лични подаци из купопродајних уговора су заштићени у складу са Законом о заштити личних података, док су подаци који се односе на цијену, површину, приближну локацију и врсту непокретности  јавно доступни на званичној интернет страници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове -  https://rcn.rgurs.org/. 

 

На истој страници могуће је погледати детаље годишњег и полугодишњег извјештаја Регистра цијена непокретности.

 

Регистар цијена непокретности служи и за израду планова и извјештаја неопходних за праћење тржишта и за потребе моделирања масовне процјене вриједности непокретности за потребе становништва, банака, инвеститора, процјенитеља, а успостављање Регистара цијена непокретности значајно је и за послове експропријације,  креирање политике употребе земљишта, узимање хипотекарних кредита и слично.

 

За податке из Регистра цијена непокретности влада велико интересовање, а за првих шест мјесеци ове године забиљежено је више од десет хиљада приступа Регистру из 115 држава свијета.  

 

Датум објаве: 20.08.2018. године

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h