САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - ЈУБИЛАРНА КОНФЕРЕНЦИЈА О КАТАСТРУ И ИНФРАСТРУКТУРИ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА

 

Десета по реду регионална конференција о катастру и инфраструктури просторних података на тему „Улога националних агенција за картографију и катастар, приватног геодетског сектора и универзитета у процесу управљања геопросторним информацијама“, одржава се 8. и 9. јуна 2017. године, а на конференцији учествују представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП). 


Делегацију РУГИПП-а предводи директор Милош Комљеновић, а у делегацији су помоћник директора за оснивање и одржавање катастра непокретности Александар Деурић, помоћник директора за геоинформационе технологије Велибор Витор, начелник Oдјељења за геоинформационе и комуникационе технологије Станко Свитлица и начелник Oдјељења за оснивање катастра непокретности Перо Босић.


На регионалној конференцији учествувују и представници агенција задужених за катастар и инфраструктуру просторних података из Словеније, Хрватске, Федерације БиХ, Црне Горе, Србије, Косова*, Албаније, и Македоније и Бугарске.


Конференција протиче у атмосфери малог јубилеја регионалне сарадње земаља Западног Балкана и посвећена је бенефитима које је свака од земаља остварила, у протеклом периоду од десет година, захваљујући размјени искустава и заједничком наступу у пројектима који су од важности за сектор земљишне администрације и геопросторних информација.


Заједнички пројекти реализовани у претходном периоду подржали су међународни донатори, у првом реду Шведска, Норвешка и Холандија, а на конференцији се говори и о могућности кооперације и сарадње са организацијама које окупљају различите институције и појединце из области земљишне администрације и управљања геопросторним информацијама на нивоу Европе као што су Eurogeografics, UN-GGIM Europe, CLGE, као и представника унивезитета на којима се изучава геодезија из Бугарске, Македоније и Хрватске.


Конференцију је отворио министар саобраћаја и веза Македоније Горан Сугуревски, који је нагласио значај тачне и поуздане евиденције о свим непокретностима за сваку од држава, а тиме и институција, чија је то надлежност, али и истакао значај осталих геопросторних података за економски развој.


Директор РУГИПП-а Милош Комљеновић је истакао да се сарадња са сличним агенцијама које долазе из Европе продубљује, а да су најбољи примјер пројекти подржани од стране Шведске, Норвешке и Холандије.


„Захвални смо донаторима на доприносу који су дали за унапређење земљишне администрацвије у Републици Српској, те се надамо да ћемо ту сарадњу наставити и у наредном периоду“, рекао је Комљеновић.


Током конференције у Скопљу, помоћник директора РУГИПП-а за геоинформационе технологије Велибор Витор, између осталог је представио шта је урађено у протеклих 10 година у РУГИПП-у у области катастра и инфраструктуре геопросторних података.


На сесији која је била резервисана за институције задужене за катастар и инфраструктуру просторних података разговарано је о досадашњој сарадњи у региону, а заједнички је оцјењено да институције у региону имају сличне проблеме и слична рјешења у питањима земљишне администрације, те да је активна сарадња приоритет без обзира на потенцијалне политичке сметње.


Истакнуто је и да је регионална конференција одавно превазишла институције задужене за катастар и да се све више укључују и агенције од европског значаја, али и приватне и образовне институције које су заинтересоване за унапређење сарадње.


Представници националних агенција за катастар Холандије и Норвешке упутили су и отворен позив институцијама из региона да се кроз конкретне пројекте са конкретним резутатима настави са заједичким регионалним пројектима као што је IMPULS, и као што су: Copernicus, ELS, KEN.


Осим тога представници Холандије, Бугарске и Македоније истакли су и значај сарaдње приватног, јавног и сектора образовања у популаризацији геодетске струке и њеног значаја за друштвено-економски развој.

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h