ИНФРАСТРУКТУРА ГЕОПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА У СЛУЖБИ РАЗВОЈА СРПСКЕ

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП), континуирано ради на стварању бољег правног, организационог и техничког оквира, као предуслова за успостваљање инфраструктуре геопросторних података, као једног од важних елемената развоја Републике Српске, рекао је замјеник директора РУГИПП-а Срђан Радуљ.

Обраћајући се учесницима радионице под називом „Национална инфраструктура геопросторних података у служби развоја Републике Српске“ која је одржана 27. и 28. априла 2017. године у Бањалуци, Радуљ је ракао да инфраструктура геопросторних података представља скуп и симбиозу униформних стандарда, прописа, процедура, едукованог и обученог особља као и модерних технологија, у служби грађана и цјелокупног друштва.

„Овог тренутка у свијету постоји преко 80 одсто свих података који садржe географску или просторну референцу, а без које, на примјер, не би могли провјерити временску прогнозу, пронаћи одговарајући ресторан, изабрати излетиште, провјерити стање на путевима и слично“, рекао је Радуљ.

Он је додао да је данас потпуно јасно да дијељење и размјена података не нуди искључиво економску корист, већ генерално повећава ниво и квалитет живота, промовише партиципативни систем управљања подржавајући повећану транспарентност, као и учешће грађана у процесу доношења одлука.

Нацрт стратегије инфраструктуре геопросторних података Републике Српске за период 2017.-2021. година учесницима радионице, представио је вршилац дужности помоћника директора РУГИПП-а за геоинформационе технологије Велибор Витор.

Према његовим ријечима, у овом тренутку готово да не постоји област живота и рада у којој се не користе геопросторни подаци и у којој успостављање инфраструктуре геопросторних података неће бити од користи.

Витор је нагласио да би инфраструктура геопросторних података у будућности требала да буде оквир за управљање геопросторним подацима, а да би сви важни геопросторни подаци требали бити лако доступни.

Током првог дана радионице о инфраструктури геопросторних података, разговарано је и о изради и имплементацији стратегија инфраструктуре геопросторних података у Шведској и Хрватској о чему су говорили чланови експертског тима испред пројекта ИМПУЛС, представник Државне геодетске управе Хрватске Томислав Цицели као руководилац јединице задужене за инфраструктуру геопросторних података и представник Геодетске управе Шведске Кетрин Фалк, као координатор за националну инфраструктуру геопросторних података Шведске.

Посебно је занимљив био приказ студијских програма из геоинформатике и сродних области и приказ практичне примјене инфраструктуре геопростоних података у оквиру различитих пројеката које је реализовао Факултет техничких наука из Новог Сада, а на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи, што је презентовао професор Душан Јовановић.

Током другог дана конференције било је ријечи и о методама оцјене степена имплементације инфраструктуре геопросторних података, као и образовним програмима у области инфраструктуре геопросторних података у Републици Српској. Приказана је и примјена јавних геопросторних података у стварању нове тржишне вриједности у оквиру једног приватног предузећа.

Радионица под називом „Национална инфраструктура геопросторних података у служби развоја Републике Српске“ одржана је у организацији РУГИПП-а, а уз подршку пројекта „ИМПУЛС“ чији је циљ регионална сарадња и подизање капацитета институција надлежних за инфраструктуру геопросторних података земаља Западног Балкана.

Радионици су присуствовали чланови Савјета инфраструктуре геопросторних података Републике Српске и Радних група у оквиру Савјета инфраструктуре геопросторних података Републике Српске, представници различитих институција Републике Српске, „ИМПУЛС“ пројекта, Лантматериета – Шведске геодетске управе и Државне Геодетске управе Хрватске, као и гости са Факултета Техничких наука из Новог Сада и Архитектонско-грађевинског факултета у Бањалуци.

 

Галерија слика 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h