ВАЖНА УЛОГА И ПРАВА ЖЕНА У ЗЕМЉИШНОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ

 У организацији Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП), а уз подршку Шведског донаторског пројекта „ЦИЛАП“, у Требињу је 6. априла одржан округли сто на тему родне равноправности, посебно права и улоге жена у земљишној администрацији.

 

Округли сто је одржан с циљем упознавања јавности са поступком излагања непокретности, оснивања катастра непокретности, правима жена у поступку излагања и књижења непокретности и права на непокретностима у складу са позитивним законодавством, перспективама у овој области укључујући и практичне савјете како да жене упишу право својине на непокретностима.

На округлом столу учествовали су представници јединица локалне самоуправе, јавних установа, удружења жена, нотари, правници, представници подручних јединица РУГИПП-а из Требиња, Билеће, Љубиња, Гацка и Невесиња, као и чланови едукационог тима РУГИПП-а за џендер питања.

Замјеник директора РУГИПП-а и координатор „ЦИЛАП“ пројекта за Републику Српску Срђан Радуљ рекао је да је током скупа указано на важност улоге мушкараца у остваривању права жена на непокретностима.

„Мушка популација мора имати довољно сензибилитета за то питање, а с обзиром да је на округлом столу од тридесетак учесника готово половина мушкараца то само потврђује да они схватају мјесто и улогу жена у земљишној администрацији“, рекао је Радуљ.

Округли сто, одржан у Требињу, један је у низу активности, у оквиру компоненте о родној равноправности, у оквиру пројекта „ЦИЛАП“.

Уз подршку шведског донатора израђен је и летак који садржи основна упутства у поступку оснивања катастра непокретности и правима жена у том поступку.

 

Галерија слика 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h