Делегације из РС и ФБиХ посјетиле шведску геодетску управу

У оквиру пројекта CILAP (Capacity Building for Impovement of Land Administration in BiH) делегације из Републике Српске и Федерације БиХ су од 2. до 4. септембра 2015. године посјетиле Lantmateriet (шведска управа за картографију,катастар и упис права) и Министарство привреде и иновација у Влади Краљевине Шведске.


 

Делегацију Републике Српске су чинили: директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић, Славољуб Стојановић из Министарства финансија Републике Српске, Бранкица Граховац из Министарства правде Републике Српске, Наталија Чулић из Пореске управе Републике Српске и Дарко Мишковић стручни савјетник за геодетске послове у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове и координатор Пројекта CILAP за Републику Српску.

Делегацију Федерације БиХ су чинили: Министар правде ФБиХ Мато Јозић, Предсједавајућа Дома народа Парламента ФБиХ Лидија Брадара, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ Един Мушић, Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић, посланици Представничког дома Бајро Макић, Јусуф Бубица и Салем Халиловић.

Првог дана посјете у просторијама Lantmateriet-a Директор Bengt Kjellson одржао је презентације о организацији шведске геодетске управе те о резултатима и предностима обједињавања катастарске и земљишно-књижне евиденције. Наиме, Босна и Херцеговина и Шведска имају сличну историју настанка и уређења земљишне администрације те је било корисно чути шведска искуства, активности и визије у сектору земљишне администрације.
Потом је помоћник директора Mats Snall одржао презентацију новог система за упис права у Краљевини Шведској.

Директори ентитетских геодетских управа господин Милош Комљеновић и господин Жељко Обрадовић су присутне упознали са структуром и организацијом геодетских управа, организацијом земљишне администрације као и постигнутим резултатима у сегменту унапређења земљишне администрације у Републици Српској и Федерацији БиХ.
Након тога се у заједничкој дискусији расправљало о тенутним активностима на пољу земљишне администрације у обе земље и могућностима размјене одређених искустава. Lantmateriet већ три године пружа подршку сектору земљишне администрације у БиХ, посебно у дијелу изградње капацитета и реализације квалитетног система земљишне администрације у оба ентитета у БиХ.
Другог дана посјете, делегације из Републике Српске и Федерације БиХ су примљене у просторијама Владе Краљевине Шведске у Штокхолму гдје су разговарали са представницима Министарства привреде и иновација на челу са државним секретаром Conny Whlstrom и Monicоm Lagerqvist-Nilson. Представништво је упознато са активностима Министарства, а у разговорима су размијенили искуства из двије државе у домену како функционисања законодавне и извршне власти, тако и тренутног стања на пољу привреде и земљишне администрације.

Представници из БиХ су се посебно захвалили представницима Владе Каљевине Шведске на подршци и помоћи коју пружају реализацијом разних пројекта који су од велике важности за развој Босне и Хрцеговине, посебно у сектору земљишне администрације и евиденције некретнина.
Ова посјета је била организована од стране пројекта CILAP и директорице пројекта Анђе Зимић те ентитетских управа за геодетске и имовинско-правне послове.

 

Галерија слика 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h