Саопштење за јавност: потписивање Споразума о успостави адресног регистра

Данас, 27.08.2015. године, у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске (Управа) уприличено је потписивање Споразума о успостави адресног регистра у 10 јединица локалне самоуправе, у оквиру Пројекта "Изградња капацитета за побољшање земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини" (ЦИЛАП).


Споразум су потписали директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић, директорица Пројекта ЦИЛАП Анђа Зимић, са градоначелником Града Бијељина Мићом Мићићем, замјеником градоначелника Града Требиње Неђом Ћебеџијом, начелником Општине Лакташи Мирославом Коџоманом, начелником Општине Зворник Зораном Стевановићем, начелником Општине Соколац Милованом Бјелица, начелником Општине Источна Илиџа Предрагом Ковач, начелником Општине Источни Стари Град Бојом Гашановићем, начелником Општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем и начелником Општине Пале Миодрагом Ковачевићем.


Потписивању Споразума присуствовали су и директорица Републичког завода за статистику Радмила Чичковић, дирекотр Агенције за идентификациона документа,евиденцију и размјену података (IDDEEA) Синиша Мацан, као и представници Министарства управе и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова.


Пројекат ЦИЛАП је заједнички пројекат Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Федерације БиХ и Lantmateriet - Геодетске Управе Краљевине Шведске чији је циљ унапређење земљишне администрације у Републици Српској и Федерацији БиХ.
Пројекат ЦИЛАП је донаторски пројекат Владе Краљевине Шведске и све активности у Пројекту финансирају се из донаторских средстава.


Једна од компоненти Пројекта, а која је по свом садржају и значају везана и за јединице локалне самоуправе у Републици Српској, Министарство управе и локалне самоуправе, Републички завод за статистику, а од великог је значаја и за Агенцију за идентификациона документа евиденцију и размјену података (IDDEEA) и Министарство унутрашњих послова Републике Српске је Компонента "Унапређење пословних процеса у земљишној администрацији". У оквиру ове компоненте је садржана подкомпонента "Адресни регистар" у оквиру које је планирано да се у оквиру ЦИЛАП Пројекта развију процедуре и софтверска рјешења који ће обухватити и уредити област адресног регистра и Регистра просторних јединица.


Наиме, познато је да је област адресног регистра у Републици Српској у великој мјери неуређена што се посебно показало као велики недостатак приликом недавно спровођених припрема за попис становништва. Такође, тренутна ситуација је таква да различите институције од републичког до локалног нивоа воде свака за себе адресне регистре који међусобно нису усаглашени, ни по форми, ни по садржају. Ово је велики проблем у многим областима живота чему је посвећена посебна пажња и у оквиру ЦИЛАП Пројекта, а све са циљем да се ова област уреди на начин да се адресе (улице и кућни бројеви) воде на јединствен, уређен и функционалан начин у складу са нормама и препорукама Европске уније.
Законом о премјеру и катастру Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, бр. 6/12) је у овом сегменту дефинисано да јединице локалне самоуправе воде локалне адресне регистре док ће се централни адресни регистар налазити у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове. Комплетан систем ће да уважи надлежности сваке од институција у Пројекту, те у складу с тим ће бити израђен и будући систем Адресног регистра за Републику Српску.


У првој фази имплементације пилот пројекта Адресног регистра у Републици Српској одабрани су карактеристични градови и општине и то: Град Бања Лука, Град Бијељина, Град Требиње, Општинa Источно Ново Сарајево, Општина Источна Илиџа, Општина Пале, Општина Соколац, Општина Трново, Општина Источни Стари Град, Општина Лакташи, Општина Зворник. Поред наведених општина и градова у прву фазу су, у складу са својим надлежностима у области Адресног регистра, укључени и Министарство управе и локалне самоуправе и Републички завод за статистику.


Како би се обезбиједило поштовање планиране динамике реализације активности на успостави Адресног регистра Републике Српске (у даљем тексту: АР РС) у оквиру Пројекта ЦИЛАП, Управа је заједно са ЦИЛАП Пројектом ускладила динамику наведених активности. Обзиром да је потписивање Споразума о успостави адресног регистра предуслов за учешће у имплементацији АР РС, данас се приступило потписивању Споразума између Управе, Пројекта ЦИЛАП и јединица локалне самоуправе.

 Галерија слика 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h