Настављена успјешна међународна сарадња

У складу са позитивном праксом Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске (РУГИПП) у реализацији међународних пројеката (донаторски пројекат Краљевине Шведске, донаторски пројекат Краљевине Норвешке, донаторски пројекат Европске комисије у БиХ, Пројекат регистрације непокретности који се финансира кредитним средствима Свјетске Банке) и успјешном сарадњом са међународним институцијама представници РУГИПП-а, в.д. директор Милош Комљеновић и стручни савјетник за геодетске послове Дарко Мишковић су у периоду од 02.06. до 04.06.2014. године учествовали на традиционалној ''Регионалној конференцији о катастру и инфраструктури простоних података''.


Овогодишња, седма у низу, Регионална конференција је одржана у Тирани у Албанији и била посвећена унапређењу међусобне сарадње у области евиденција о непокретностима, размјени и стандардизацији просторних података у складу са INSPIRE директивом Европске уније.
Поред представника Републике Српске, на поменутој конференцији су учествовали директори и њихови сарадници геодетских управа из региона: Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Косова*, Албаније и Македоније, затим представници шведске агенције SIDA и Државне геодетске управе Краљевине Шведске – Lantmateriet, као и извршни директор EUROGEOGRAPHICS господин Dave Lovell.

Представници РУГИПП-а су присутне упознали са размјерама недавних поплава које су задесиле Републику Српску и БиХ, те је у том контексту посебно истакнута улога институција које су надлежне за производњу, ажурирање и дистрибуцију просторних података, као и самих просторних података код активности које се спроводе у циљу превенције, спречавања, праћења и сагледавања посљедица у ванредним ситуацијама и природним катастрофама. В.д.дирекотра РУГИПП-а је истакао да је РУГИПП одмах ставио на располагање све расположиве податке који су могли бити од користи за доношење одлука током недавних поплава, као и да су прибављени сателитски снимци поплављених подручја који су путем Геопортала РУГИПП-а презентовани и стављени на располагање свим заинтересованим у Републици Српској.

У посебном дијелу конференције директори присутних геодетских управа и представници Lantmateriet-а и SIDA-e су потписали Споразум за нови донаторски регионални пројекат „IMPULS“. Овај ће пројекат бити имплементиран донаторским средствима Краљевине Шведске уз координацију Државне геодетске управе Краљевине Шведске – Lantmateriet. Учесници у пројекту су геодетске управе Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Косова*, Албаније и Македоније. Пројекат ће бити фокусиран на унапређење сваке од институција у различитим сегментима инфраструктуре просторних података: адресног регистра, геодетских референтних система, процјене вриједности непокретности итд.

У периоду од 04.06. до 06.06.2014. године в.д. директора РУГИПП-а Милош Комљеновић ће учествовати на састанку Управног одбора пројекта Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини (CILAP) који се финансира донаторским средствима Краљевине Шведске. Састанак Управног одбора CILAP пројекта ће бити одржан у Штокхолму у Шведској. Планирано је да се на овом састанку сагледају досадашње активности које су имплементиране у оквиру овог пројекта као и активности које су планиране у наредном периоду.

Галерија слика

 

 

 

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h