Kонференција Свјетске банке „Land and Poverty 2014“

 

У сједишту Свјетске банке у Вашингтону (САД) у периоду од 24. до 27. марта 2014. године одржана је годишња конференција „Land and Poverty 2014“ (Земљиште и сиромаштво) под називом „Integrating Land Governance into the Post - 2015 Agenda Harnessing Synergies for Implementation and Monitoring Impact“ (Интегрисање земљишне администрације у поруку - 2015 Агенда - Кориштење синергије за имплементацију и праћење утицаја).

 

На конференцији су учествовали испред Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске (РУГИПП) вршилац дужности директора Милош Комљеновић и Дарко Мишковић, стручни савјетник за геодетске послове у РУГИПП-у и координатор CILAP пројекта и RERP пројекта за Републику Српску, затим директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Федерације Босне и Херцеговине (ФГУ) Жељко Обрадовић и Неџад Пашалић, помоћник директора за геодетске послове у ФГУ и координатор CILAP пројекта и RERP пројекта за Федерацију БиХ. Све трошкове за учешће на овој конференцији за представнике ентитетских геодетских управа омогућио је CILAP пројекат, ипред којег је на конференцији учествовала директорица пројекта Анђа Зимић.  

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске и Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове Федерације БиХ реализују Пројекат регистрације некретнина (РЕРП) који се финансира из кредитних средстава Свјетксе банке, свака у својој ентитетској надлежности.

Ентитетске геодетске управе учествују и у реализацији донаторског пројекта Краљевине Шведске у сарадњи са њиховом Геодетском управом „Lantmateriet“, под називом „Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини“ (CILAP).

На конференцији се окупило око 500 представника из цијелог свијета укључених првенствено у пројекте земљишне администрације Свјетске банке, али и представници Свјетске пољопривредне организације (ФАО), Свјетске федерације геодета (ФИГ) и низа других институција. Теме овогодишње конференције, поред разматрања како интегрисати управљање земљиштем у концепте развоја глобалног друштва послије 2015. године било је свакако питање равноправности жена и мањина у приступу и праву на земљиште.

Директор ФГУ Жељко Обрадовић, директорица CILAP пројекта Анђа Зимић и професор Загребачког свеучилишта Жељко Бачић презентовали су рад о изградњи капацитета кроз пројекат Свјетске банке и CILAP пројекaт у Босни и Херцеговини под насловом „Building Capacity and Communication for Land Administration in BiH” (Изградња капацитета и комуникцаија за земљишну администрацију у БиХ), који се налази у прилогу овог текста.

Поред учешћа на конференцији, делегација Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске искористила је ову прилику да одржи низ билатералних састанака са представницима Свјетске банке који су задужени за праћење провођења РЕРП пројекта, а то су гдин. Gavin Adlington, гдин. Mika Petri Torhonen и гђа. Rumjana Tonchovska. Састанак су одржали и са представником Норвешког Statens kartverka господином Helge Onsrud, затим са представником уреда за адресни регистар Велике Британије, те представницима геодетских управа у регији (Македонија, Албанија, Грчка).

Галерија слика


FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h