Активности на реализацији пилот пројекта „Регистрована имовина – Корак напријед ка економском оснаживању жена и угрожених група“

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) приступила је реализацији пројекта „Регистрација непокретности“ (РЕРП). Од јуна 2013. год. започело се са пилот пројектом „Регистрована имовина – Корак напријед ка економском оснаживању жена и угрожених група“ у општинама Челинац и Требиње. 

 

У оквиру овог пилот пројекта вршена су: теренска истраживања, образовни програм, информативне камапање, програм бесплатне правне помоћи, достављање закључака и препорука конкретних мјера у наведеним општинама, као и др. активности.

 

Слика 1. Требиње, резултати истраживања

Посебна пажња, међу побројаним активностима, посвећује се закључцима и препорукама, издвајају се:

 

• Јавља се потреба да се рањивим групацијама становништва Републике Српске пружи посебна подршка, јер се сусрећу са великим бројем тешкоћа из области имовинско-правних односа, а које представљају спутавајући фактор за упис власништва над непокретностима. Слика 1. Требиње, резултати истраживања


• Потребно је пружити посебну подршку особама са инвалидитетом, женама и старим лицима у погледу остваривања њихових имовинских права.


• Потребно је дјеловати у сегменту дизања јавне свијсти са посебним нагласком на једнака права наслијеђивања непокретности и мушких и женских крвних сродника.


• Постоји евидентна потреба, да се прихвати нова техника модернизације земљишне администрације, чије дјеловање остварује интересе свих, а првенствено корисника услуга.

 

Тим за провођење овог пилот пројекта чине : РУГИПП (носилац пилот пројекта), Центар за пружање бесплатне правне помоћ Републике Српске, Гендер центар – Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске и Савез националних мањина Републике Српске.

 

Ове активности се проводе у склопу реализације цјелокупне успоставе јединствене евиденције непокретности у Републици Српској.

Attachments:
Download this file (Gender Leaflet.pdf)Gender Leaflet.pdf[ ]1784 kB2999 Downloads
FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h