Едукација за Комисије по пројекту Свјетске банке

У скупштинској сали општине Лакташи у периоду 27. и 28.11.2013. године одржана је едукацијa чланова Комисија за излагање података о непокретностима на јавни увид и утврђивање права на њима, за град Бања Лука, општине Лакташи и Козарска Дубица, које су формиране по Пројекту регистрација некретнина у БиХ који се финансира из крединих средстава Свјетске банке.

Едукација је била организована за предсједнике Комисија – дипломиране правнике и чланове који су геодетске струке.

Едукациони тим Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, који чини менаџмент Управе, презентовао је члановима Комисија поступак оснивања катастра непокретности.

Теме које су обрађене на првом дану семинара односе се на припреме за излагање на јавни увид података о непокретностима, који подразумијева израду елабората, методе и технологије израде елабората за излагање (израда привремене базе података о непокретностима), поступак излагања података премјера и катастарских класирања и утврђивање права на непокретностима.

Током другог дана семинара презентована је тема која се односи на социјални аспект при регистрацији некретнина, социјална инклузија у процесу успостављања катастра непокретности. Такође презентоване су и теме из правне области које су у вези са рјешавањем имовинско-правних односа као претходног питања код успоставе јединствене евиденције непокретности и права на непокретностима, затим тема која се односи на комплетан процес  излагања на јавни увид података о непокретностима и утврђивање права на непокретноситма, а који чини поступак излагања на јавни увид података, сачињавање записника у току излагања, рјешавање примједаба у току поступка излагања, утврђивање права на непокретностима и доношење рјешења.
Темом из геодетске области о формирању катастра непокретности, који обухвата израду базе података, надзор и сл., завршена је едукација за чланове Комисија.

Након изложених тема из имовинско-правне, геодетске и социјалне области, учесници семинара имали су прилику да поставе питања предавачима у вези са поступком излагања података о непокретностима на јавни увид и утврђивање права на њима и на иста добију адекватан одговор, који могу користити као смјернице у свом раду.

 Галерија слика

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h