Завршна конференција Inspiration пројекта

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске заједно са Федералном управом за геодетске и имовинско-правне послове била је организатор завршне конференције регионалног INSPIRATION пројекта - Spatial Data Infrastructure in the Western Balkan, који је финансиран из средстава Европске уније.


Европска INSPIRATION конференција и национална радионица одржана је у Сарајеву од 5. до 7. новембра 2013. године у Хотелу Еуропа.


INSPIRATION пројекат имао је за циљ промоцију инфраструктуре геопросторних података, те допринос развоју земаља у региону кроз активности које доприносе креирању тачних, ажурних, квалитетних, правилно структурисаних и доступних геопросторних података.


Потреба сарадње земаља у региону наметнула се на основу иницијативе Европске комисије, која се односи на развој европске инфраструктуре геопросторних података, и праћења трендова у области земљишне администрације, у циљу успостављања основних предуслова за одрживост инфраструктуре геопросторних података у региону.


Овај пројект има за циљ успоставу основних предуслова за одрживост инфраструктуре геопросторних података у региону кроз развој и подизање свијести јавности о значају геопросторних података, анализу и препоруке за законодавну регулативу, размјену искустава и знања, одржавање семинара и радионица на тему провођења INSPIRE директиве и националне инфраструктуре геопросторних података.


На овој конференцији представници осам геодетских управа из региона (Република Српска, Федерација БиХ, Србија, Црна Гора, Македонија, Хрватска, Албанија и Косово) потписали су “Меморандум о разумијевању и сарадњи”.

Галерија слика


FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h