Размијењена искуства из области IТ стратегије земљишне администрације Федерације БИХ и правног оквира у процесу легализације нелегално изграђених објеката Републике Хрватске

14. 12.2012. године – У петак у Славонском Борду одржан је радни састанак на којем су размијењена искуства из области IТ стратегије земљишне администрације у Федерацији БИХ и правног оквира у процесу нелегално изграђених објеката у Републици Хрватској, који је организовала Државна геодетска управа Републике Хрватске. На почетку овог радног састанка присутне је поздравио и дао уводну ријеч др Данко Марковиновић, директор Државне геодетске управе Републике Хрватске.


Представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске предвођени директором др Тихомиром Глигорићем присуствовали су овом састанку.

 

На провм дијелу састанка представљен је и процес легализације нелегално изграђених грађевина у Републици Хрватској, кроз примјену Закона о поступању с незаконито изграђеним зградама.


Након дискусије у вези са првом темом, у другом дијелу састанка представљена је успостава катастарског информационог система у Федерацији БиХ, од полазне ситуације која је обухватала непостојање правног оквира, неуједначеност модернизације катастарских канцеларија, кадровске проблеме, неуједначеност степена дигитализације, проблем софтверске подршке, проблем катастарских евиденција, до постављених циљева који су обухватали успостављање системске и једнообразне модернизације катастарских канцеларија у ФБИХ, израда неопходног правног оквира, успостава јединственог катастарског информационог система Федерације БИХ, израда IТ стратегије земљишне администрације ФБИХ. Тренутна ситуација, када је у питању успостава катастарског информационог система у Федерацији БИХ, налази се у фази израде базе података катастра некретнина, набављена је хардверска и комуникацијска опрема, имплементиран јединствени софтвер за катастар.


У Републици Српској израда геодетског информационог система и информационог система Управе је у примјени, те се додатно усавршава за потребе оснивања новог катастра непокретноси у складу са Законом о премјеру и катастру Републике Српске.

Галерија слика

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h