Завршне активности за Пројекат регистрације непокретности

Мисија Свјетске банке посјетила је Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске у периоду од 07. до 12. децембра 2012. године.


На уводном састанку који је одржан у петак, 07. децембра, др Тихомир Глигорић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове поздравио је представнике Свјетске банке и упознао их са до сада реализованим активностима за припрему Пројекта регистрације непокретности.


Активности које су до сада усаглашене кориштене су при изради Оперативног плана оснивања катастра непокретности за период новембар 2012.-2013., а који се односи на послове оснивања катастра непокретноси за 2012. годину и чија ће се реализација наставити током 2013. године и послове који ће се финансирати кредитним средствима Свјетске банке у 2013. години кроз Поројекат регистрације непокретности.


Поред упознавања са Оперативним планом, представници Свјетске банке упознати су и са исходом поступка који се водио пред Уставним судом БиХ, а у вези са Законом о премјеру и катастру Републике Српске, у којем је Уставни суд БиХ донио Одлуку да се одбија захтјев за оцјену уставности коју је поднио Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ.


Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове такође ради и на унапређењу IТ сектора, чије је унапређење уочљиво кроз израду апликативног модула eTerraSoft који ће се користити за потребе оснивања новог катастра непокретности у складу са Законом о премјеру и катастру Републике Српске, за који је недавно у Лакташима одржана презентација за раднике запослене у Управи и подручним јединицама.


Mika-Petteri Torhonen, вођа тима Свјетске банке, истакао је да је ово званично прва радна мисија за тим Свјетске банке, на Пројекту регистрације некретнина, с обзиром на то да је крајем мјесеца октобра Одбор директора Свјетске банке одобрио кредитна средства за реализацију овог Пројекта. Истакао је да је израда Оперативног плана оснивања катастра непокретности за период новембар 2012.-2013.године одличан почетак за припремне активности у вези са Пројектом регистрације некретнина. Такође је исказао задовољство у вези Одлуке Уставног суда БиХ.


Током боравка мисије у Бањалуци, одржан је низ тематских састанака између представника Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и Свјетске банке, на којима су усаглашени ставови и договорени наредни кораци у реализацији постигнутих договора.


Потребно је напоменути да је у уторак, 11. децембра, током ове посјете мисије одржан и састанак поводом Завршног извјештаја о имплементацији Пројекта регистрације земљишта, којем су приствовали Гавин Адлингтон, шеф тима Свјетске банке заједно са својим сарадницима, затим представници из Министарства превде Републике Српске, Министарства правде Федерације БиХ, Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, Републичке управе за годетске и имовинско-правне послове Републике Српске.


Поред тога, важно је истаћи да је на завршном састанку поводом Пројекта регистрације непокретности присуствовала и Анђа Зимић, директор за међународну сарадњу Шведске геодетске управе Lantmateriet-a.

Галерија слика

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h