Израда дигиталних ортофото планова за простор БиХ

13.11.2012. године, Бања Лука – У сједишту Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске данас је одржан састанак пројектног одбора за израду дигиталних ортофото планова.


Протоколом о сарадњи на реализацији пројекта израде дигиталних ортофото карата БиХ, који је склопљен 2009. године између Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Федерације БиХ и Министарства цивилних послова БиХ, као надлежних институција у БиХ, у току је имплементација пројекта ''Израда дигиталних ортофото планова за простор БиХ'' у оквиру којег ће извођач радова, предузеће Геофото д.о.о. из Загреба, израдити дигиталне ортофото планове за подручје Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ.


Овом састанку присуствовали су представница Европске уније за БиХ, представници Геофото д.о.о. из Загреба, те представници из Министарства цивилних послова БиХ, затим Одјељења за јавни регистар Брчко дистрикта БиХ као и Геодетских управа из Републике Српске и Федерације БиХ.
Дигитални ортофото приказује комплетну топографију снимљеног подручја у ортогоналној пројекцији. Фотографија крајолика пружа мноштво информација, а разумљивија је од класичних векторских карата.


Дигитални ортофото планови се могу употријебити за планирање и извођење разних активности на подручју БиХ (нпр. развој пољопривреде, земљишна администрација, попис становништва, статистичке сврхе, као и за остале намјене). Пројекат израде дигиталних ортофото планова финансиран је из средстава Европске уније у склопу ИПА програма.

Галерија слика:

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h