Рад на припремним активностима Пројекта регисрације непокретности

У периоду од 11.-14. септембра 2012. године, мисија Свјетске банке посјетила је Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске.


Током боравка у Бањалуци представници Свјетске банке одржали су низ радних састанака са радницима Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, са предствницима Министарства управе и локалне самоуправе, Републичког завода за статистику, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарства финансија, Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду, као и Удружењем пољопривредника. Учесници ових састанака су сагласни да je Пројекат регистрације непокретности од великог значаја за грађане, привредне субјекте и Републику Српску у цјелини.


Др Тихомир Глигорић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, поздравио је представнике Свјетске банке и подржао њихову активност којом ће се моћи процијенити утицај и ефекти Пројекта регистрације непокретности

Помоћник директора за геодетске послове Драган Мацановић је у уводном излагању учесницима састанка представио Пројекат регистрације непокретности који је дефинисан кроз три компоненте:


А-компонента: Развој података за регистрацију непокретности,
Б-компонента: Развој инфраструктуре за регистрацију непокретности,
Ц-компонента: Развој политика и институционални развој и управљање пројектом.


Овим Пројектом предвиђено је да се изврши хармонизација података из катастарског операта и земљишне књиге кроз јединствену евиденцију.
Циљ Пројекта је да се омогући бржи, ефикаснији и модернији начин рада, који ће бити заснован на тачним и ажурним подацима, поред тога да се изврши хармонизација евиденција у складу са стандардима Европске уније и препорукама Европске комисије, што ће за крајњи циљ имати правну сигурност и стабилност грађана, али и значајно допринијети бржем развоју Републике Српске.


Фернандо Галеано, члан мисија Свјетске банке и експерт за процјену утицаја Пројекта, указао је на то да се оваква врста активности први пут спроводи у Републици Српској и БиХ и да је добро да се види колики ће ефекат бити од имплементације Пројекта регистрације непокретности. 

 

Додао је и то да ће уз стручну сарадњу са проф. Владимиром Лукићем припремити упитник, на основу којег ће се вршити анкетирање на општинском нивоу и на нивоу домаћинстава, која се налазе у оквиру катастарских општина у оба ентитета, а која ће бити обухваћена овом активношћу. Након спроведеног анкетирања биће извршена процјена тренутног стања у овој области прије почетка Пројекта, а иста активност ће бити спроведена и након што Пројекат буде имплементиран, након чега ће се моћи извршити анализа стања и процијенити колики је утицај имао Пројекат.

Предвиђено је да имплементација Пројекта регистрације непокретности почне на прољеће наредне године.

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h