Генерална скупштина Eurogeographicsa 2012. Године

У Хелсинкију, Финска, у периоду од 2. до 5. септембра 2012. године одржана је годишња скупштина Eurogeographicsa, на којој je присуствовалa делагација из Републичке упаве за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске коју је предводио директор др Тихомир Глигорић и директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове ФБиХ Жељко Обрадовић, у име ентитетских управа које су пуноправне чланице Eurogeographicsa.

 

 

Eurogeographics је непрофитна организација која на европском нивоу окупља државне геодетске управе и државне агенције за катастар и мапирање.

 

На овој скупштини било је око 140 учесника, међу којима су били представници геодетских управа из земаља чланица Eurogeographicsa.

 

 

Тема овогодишње скупштине била је „Connecting you to the definitive geo-information framework for Europe''.

 

Геодетска управа Финске била је домаћин генералне скупштине Eurogeographicsa 2012. године. Окупљене чланице су у име домаћина поздравили секретар Министарства пољопривреде Финске Ристо Артоки и директор финске Геодетске управе Авро Коконен.

 

Током засједања одржано је неколико радних састанака и два округла стола, а у већини су се односиле на стање података и допринос у размјени квалитетних података, те координацији катастарских и картографских агенција. Инфраструктура просторних података (National spatial data infrastructure - NSDI) и INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in Community) директива остају циљ и оквир сарадње Eurogeographicsa и надлежних катастарских и картографских агенција.

 

 

На овогодишњој скупштини изабрана су три нова члана Управног одбора (Menagment Bord): Ingrid Van den Berghe (Белгија), Томаж Петек (Словенија) и Elita Baklane-Ansberga (Латвија), те потврђена и предсједница Eurographicsa Ingid Van den Berghe из Белгије.

 

Италијански војни географски институт постао је пуноправни члан Eurogeographicsa, тако да сада ова организација броји 56 агенција из 45 држава.

 

Генерална скупштина је такође усвојила Оперативни план и Прорачун.

 

Наредна скупштина одржаће се у септембру 2013. године у Варшави, Пољска.

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h