Нови пројекат са свјетском банком

Бања Лука 17.11.2011. године –  Представници Свјетске банке које је предводио вођа тима за програм у вези са земљишном администрацијом за Европу и источну Азију, господин Гавин Адлингтон, су у периоду од 14.11.-17.11.2011. године одржали низ састанака са представницима Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и представницима Министарства правде Републике Српске, а у циљу израде новог пројекта под називом „Пројекат регистрације катастра некретнина“.

 

Пројекат са Свјетском банком представља заједнички пројекат Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске и Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Федерације БиХ, уз активно учешће ентитетских Министарстава правде.

 

Чланови тимова учесника у пројекту су водили цјелодневне активне разговоре са представницима Свјетске банке, како би се на свеобухватан начин разрадили детаљи новог пројекта.

 

На завршном састанку одржаном данас у просторијама Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, а коме је присуствовао и директор Федералне геодетске управе Жељко Обрадовић заједно са својим сарадницима, усаглашено је да ће пројекат имати три компоненте, и то:

 

1.    Развој и унапређење података о непокретностима,
2.    Развој и унапређење инфраструктуре евиденција о непокретностима и
3.    Развој и унапређење политика, институционални развоје и управљање пројектом.

 

Процес развоја података о непокретностима подразумијеваће премјер непокретности и регистрацију евиденција права на непокретностима, ажурирање података о непокретностима, те хармонизацију евиденција права о непокретностима.

 

Друга компонента пројекта обухвата побољшање услова рада и модернизацију процеса рада, унапређење информатичких технологија и техничке опреме за премјер, као и скенирање документацију у циљу креирања дигиталне архиве.

 

Трећа компонента се односи на техничку подршку, институционални развој кроз одрживост и управљање, јачање капацитета и едукација, као и на оперативну подршку.

 

Нови пројекат ће омогућити да се на бржи, ефикаснији и модернији начин изврши ажурирање евиденције о непокретностима и права на њима, креира поуздана и тачна база података, као и изврши хармонизација евиденција у складу са стандардима Европске уније и препорукама Европске комисије, а што ће у коначности омогућити квалитетнију правну сигурност и стабилност грађанима, те ће на значајан начин допринијети бржем и прогресивнијем развоју Републике Српске.

 

Такође, велико интересовање за рад и напредак Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове је показао предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине, господин Никола Шпирић. Директор Геодетске управе др Тихомир Глигорић је у сриједу 15.11.2011. године уприличио састанак са Николом Шпирићем и Гавином Алдингтоном, на коме су размијењена бројна мишљења и искуства. Предсједавајући Савјета министара је дао отворену подршку Геодетској управи у правцу њене модернизације, те напорима за хармонизацију евиденција о некретнинама, а нарочито је исказао задовољство да је Свјетска банка препознала Геодетску управу као једну од најзначајнијих институција за развој Републике Српске и Босне и Херцеговине.

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h